BACITE ANALGETIKE! Smuti protiv upale u organizmu: Nutricionisti tvrde da OVI sastojci imaju antiinflamatorna dejstva i ublažavaju bolove!

Autor:

Lifestyle

26.09.2020

20:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da li ste čuli za antiinflamatornu dijetu? Da, tako nešto postoji i podrazumeva ishranu bogatu namirnicama koje imaju protivupalno dejstvo!

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Nauka je povezala hroničnu upalu sa bolestima koje svake godine ubiju najviše ljudi u SAd - bolesti srca, rak, hronična bolest donjih disajnih puteva, dijabetes tipa 2 i moždani udar - objašnjava Fransis Lardžman Rot, RDN.

- Upala je takođe je uzrok pojave drugih iscrpljujućih stanja, poput inflamatorne bolesti creva (IBD), Alchajmerove bolesti, artritisa i osteoporoze, a i autoimune bolesti, poput lupusa i fibromialgije, takođe imaju upalnu komponentu.

Međutim, po mišljenju Lardžman Rot, zapaljenje nije uvek loše. Akutna upala ili kratkotrajna upala koja pomaže da se poveća protok krvi do povrede ili infekcije, ubrzava proces zarastanja vašeg tela.

RepublikaFoto: Photo by Unsplash
Foto: Ilustracija

Međutim, hronična upala, koja traje mesecima ili godinama, opasan je oblik koji treba tretirati i ukloniti zarad optimalnog zdravlja.

- Dobra vest je da nekoliko biljnih supstanci, poznatih kao fitohemikalije, mogu pomoći upravo u tome. A odabir više sveže umesto prerađene hrane može mnogo da pomogne u smanjenju upalnog odgovora vašeg tela - kaže ona.

Bez obzira na to da li imate malo vremena ili tražite jednostavnu grickalicu da utolite glad, smutiji su odličan način da pređete na "protivupalni plan" ishrane. U smutije treba da dodate voće koje ima protivupalna dejstva i vaš organizam će vam biti zahvalan!

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Grožđe

Ovo voće je bogato antiinflamatornim sastojcima.

- Njegova mešavina flavonoida i resveratrola kombinuje se u borbi protiv slobodnih radikala i upale. Resveratrol pokazuje obećanja u borbi protiv zapaljenskih efekata Parkinsonove bolesti, Alzheimerove bolesti i drugih starosnih bolesti  - objašnjava Lardžman Rot.

RepublikaFoto: Photo by Unsplash
Foto: Ilustracija

Višnje

Višnje nude bogatstvo moći za uništavanje upala u jednom malom pakovanju. Prema Lardžman Rot, studije su otkrile da višnje, kako slatke, tako i kisele, pomažu u sprečavanju ili smanjenju oksidativnog stresa i upale u telu. I slatke i kisele sorte višnje bogate su polifenolima, uključujući antocijanine. Dokazano je da vam i višnje pomažu u spavanju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kurkuma

Ovaj začin je komponenta karija u prahu i pruža niz antiinflamatornih blagodati.

- Dokazano je da aktivni sastojak kurkume, kurkumin, pomaže kod simptoma sindroma iritabilnog creva (IBS), čira na želucu i Kronove bolesti. Takođe može pomoći kod bolova nakon operativne upale i reumatoidnog artritisa - kaže Lardžman Rot.

RepublikaFoto: Photo by Unsplash
Foto: Ilustracija

Čia semenke

Male i moćne čia semenke Asteci i Maje su cenili zbog dugotrajne energije koju pružaju. Seme sadrži alfa-linolensku kiselinu, vrstu omega-3 masnih kiselina na biljnoj osnovi koja ima antiinflamatorne prednosti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Đumbir

Cink koji đumbir daje hrani je ukusan, ali ovaj drevni lekoviti sastojak takođe ima tonu snage za borbu protiv upala.

- U studijama, đumbir je povezan sa ublažavanjem menstrualnih bolova, bolova od migrene i bolova od reumatoidnog artritisa i osteoartritisa - objašnjava Lardžman Rot.

RepublikaFoto: Photo by Unsplash
Foto: Ilustracija

Borovnice i šumsko voće

Ovi slatki dragulji su sitni, ali zastrašujući borci protiv upale. Prema Lardžman Rot, borovnice sadrže velike količine antocijanina, vrste antioksidansa koja se suprotstavlja upali i može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti i raka.

- Ove bobice su odlična pomoć u smanjenju starosnog kognitivnog pada zahvaljujući visokom sadržaju polifenola - dodaje ona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading