NE BACAJTE LIŠĆE ŠARGAREPE: Mnogo je lekovito - evo kako možete da ga ubacite u ishranu!

Autor: Republika

Lifestyle

08.10.2020

16:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lišće šargarepe sadrži 6 puta više vitamina C od korena i bogatije je vitaminom K od bilo kog drugog povrća. Pored toga, sadrži belančevine i minerale.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Odličan je izvor kalcijuma i hlorofila, pa čisti krv, limfu i nadbubrežne žlezde od toksina. Jača kosti i mišiće. Popravlja vid.

Velike količine kalijuma i vitamina K snižavaju krvni pritisak, normalizuju metabolizam, štite od osteoporoze i srčanih oboljenja.

Grčki lekari su uključili lišće šargarepe u spisak od 600 biljaka, efikasnih u lečenju raka.

U homeopatiji se koristi čaj od lišća šargarepe kao diuretik za lečenje bolesti bubrega i eliminaciju otoka. Sok od lišća može se koristiti kao antiseptik za ispiranje usta.

Žvaćite ovo lišće da biste se oslobodili od lošeg daha, afti i krvarenja desni.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zbog jakog antiseptičkog delovanja, lišće šargarepe se može mešati sa medom i koristiti za dezinfekciju rana. Sadrži supstance koje stimulišu rad hipofize.

Napomena:

U ruskoj narodnoj medicini lišće šargarepe se koristi za stimulaciju materice u vreme porođaja, pa je zato ne bi smele da ga jedu žene tokom trudnoće.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako se koristi:

Koristite je u salatama, zajedno sa belim lukom, djumbirom i biberom. Možete je stavljati u čorbe, pržiti sa drugim povrćem… S obzirom na lekovito delovanje,  koriste se i u sokovima. Mlado lišće odlično ide uz jabuke i ostalo voće.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading