MUČI VAS KANDIDA? Prirodnim putem do izlečenja: Pročitajte koje namirnice se PREPORUČUJU, a šta IZBEGAVATI!

Autor: kurir.rs, Republika

Lifestyle

07.10.2020

22:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ishrana igra veoma bitnu ulogu u lečenju kandide, pa je uz terapiju lekovima, važno primeniti i poseban režim ishrane. Dužina zavisi od simptoma, njihove jačine i ukupnog zdravstvenog stanja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Mnoge osobe osećaju poboljšanje nakon strogog pridržavanja dijete u trajanju od dve do četiri nedelje. Ishrana treba da bude bogata biljnim vlaknima, a izbacuju se rafinisani šećeri i drugi ugljeni hidrati koje gljivice koriste za rast.

Tokom prve dve-tri nedelje preporučuje se da se unos ugljenih hidrata smanji na 20-60 grama dnevno. Kako simptomi budu nestajali, njihov unos se postepeno povećava. Hrana koja sadrži niske količine ugljenih hidrata su meso, piletina, ćuretina, morska hrana, orašasto voće i povrće koje u sebi ne sadrži skrob.

HRANA KOJA SE PREPORUČUJE

Dok problem traje, treba jesti zdravu hranu koja ne sadrži gljivice i plesni: integralne žitarice, smeđi pirinač, proso, ječam, sveže povrće... Dozvoljeni su ražani hleb, kokice, tofu, jogurt i riba. Novija istraživanja pokazuju da i čisto maslinovo ulje, uzimano u malim količinama, suzbija razmnožavanje gljivica.

Voće

Za ovaj problem veoma je koristan limun.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Povrće

Sve vrste povrća što više u svežem ili kuvanom obliku, mahunarke, brokoli, zeleni i crveni kupus. Veoma je korisno zeleno povrće pripremljeno na pari. Beli luk takođe veoma pomaže u procesu uklanjanja kandide iz creva.

Meso

Živinsko meso, divljač, riba.

Napomena: Umereno treba koristiti smeđi pirinač, krompir i ražani hleb.

 

HRANA KOJU TREBA OGRANIČITI

Unos mlečnih proizvoda se tokom lečenja kandide mora smanjiti. Treba izbegavati kravlje mleko, većinu sireva (osim onih s niskim sadržajem laktoze, kao što su ementaler i mocarela) i sladoled. Poželjan je organski nemasni jogurt koji sadrži dobre bakterije, prenosi Nutricionizam.com.

NEDOZVOLJENE NAMIRNICE

Evo koje namirnice pomažu rast kandidte, te ih treba izbaciti iz ishrane.

Voće

Sadrži prirodni šećer koji je potreban za rast gljivica. Iz ishrane izbacite i smrznuto, konzervisano i suvo voće.

Šećer

Najbolje je da se izbace svi oblici šećera jer oni pomažu rast kandide. To su beli i smeđi šećer, ali i med. Treba izbaciti i sve namirnice koje sadrže šećer (čitati na deklaraciji). Iz ishrane izbacite keks, kolače, bombone, čokoladu, džem.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Mesni proizvodi

Izbaciti salame, slaninu, konzervirane proizvode i sušenu ribu.

Pečurke

Potpuno ih izbaciti iz jelovnika.

Kvasac

Ne treba jesti hranu koja sadrži kvasac i proizvode od belog brašna.

Sirće

Potrebno je izbaciti sve vrste sirćeta, ali i jela koja ga sadrže: majonez, kečap, razne sosove, soja-sos, senf, kisele krastavce i ukiseljeno povrće...

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Alkohol

Sadrži šećer koji je potreban za rast gljivica, a osim toga, opterećuju jetru i druge organe. Treba izbaciti sve oblike alkohola.

Kafa i crni čaj

Treba ih potpuno isključiti, a umesto njih izabrati pića poput vode, supe od povrća...

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Sir

Izbaciti i zrele i buđave.

Kikiriki i pistaći

Izbaciti iz ishrane.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading