Zašto se deca najviše goje leti? Nauka dala objašnjenje!

Autor: magazin.novosti.rs, Republika

Lifestyle

09.08.2020

21:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako roditelji misle da će njihovi školarci tokom letnjeg raspusta unositi više vitamina, jesti veće količine svežeg voća i povrća, pa se tako oni gojazniji i rešiti viška kilograma, upravo je obrnuto - tvrde istraživači Državnog univerziteta Ohaja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Studija naučnika je pokazala da deca jedu više i vežbaju manje kada ne idu u školu i da grickalice i brza hrana koju unose između časova, na velikom odmoru ili u pauzi za ručak, nisu toliko odgovorni za potencijalnu gojaznost i tromost.

Stručnjaci su merili indeks telesne mase kod 5.380 dece iz vrtića i prvih razreda osnovne škole, kada su utvrdili da se on dva puta brže povećava dok su mališani na letnjem raspustu.

- Moramo da promenimo način na koji se deca ponašaju po izlasku iz škole, kada očigledno unose više brze hrane - upozorava Pol fon Hipel, jedan od vođa studije.

 

Mislim da su školarci tokom pohađanja časova aktivniji, ali ih sigurno i vreme boravka na nastavi ograničava u količini obroka, dok leti nemaju ograničenja, pa više jedu i manje su aktivni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading