PROVEDITE ODMOR BEZ KOMPLIKACIJA: Evo kako da sprečite PET najčešćih LETNJIH tegoba i bolesti!

Autor:

Lifestyle

06.08.2020

11:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Leto povezujemo s odmorom, putovanjima, uživanjem na suncu i morskim radostima. No, najtoplije godišnje doba, iako donosi brojne dobrobiti za organizam, skriva i određene zamke.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Niko ne želi da misli o bolestima dok traje najdraže godišnje doba, ali prisetimo se samo svih upozorenja koliko je opasno dugotrajno izlaganje suncu i kakve posledice mogu biti, piše "Ordinacija.hr". 

Većina pogrešno misli da je samo zimsko doba opasno i da smo samo tada podložni infekcijama. Mogućnost da se razbolite tokom leta je gotovo jednaka, a neka se stanja češće javljaju leti. Ne moramo ni spomenuti da uz sav oprez od opekotina ili dehidracije, ovoga leta posebnu brigu moramo voditi o izbegavanu infekcije koronavirusom.

Donosimo popis čestih letnjih zdravstvenih problema, a na vama je da budete oprezni i ne zaboravite da vodite brigu o zdravlju i na plaži.

1. Dehidracija

Koliko ste puta otišli na plažu, a da niste poneli vodu? To ne mora nužno biti problem ali ste se doveli u situaciju kada je moguća dehidracija. Manjak tečnosti u organizmu može uzrokovati vrtoglavicu, suvoću usta, pa čak i ozbiljne zdravstvene probleme. Do dehidracije puno češće dolazi leti, zbog vrućeg vazduha, znojenja i posledičnog gubitka tečnosti. Toplotni udar je najčešća posledica dehidracije, a događa se kada temperatura tela jako poraste i uzrokuje izlučivanje velikih količina znoja u nameri da se rashladi.

2. Rak kože

Na žalost radi se o jednom od najčešćih zloćudnih oboljenja, svake godine se tako milionima ljudi dijagnostifikuje rak kože, koji se lako leči ako se otkrije na vreme. Redovno pregledavajte kožu, ako primetite nove izrasline ili one koje menjaju oblik, peckaju ili svrbe, odmah se obratite lekaru. Izbegavajte direktno izlaganje suncu, nanosite kremu, a kad izlazite na jako sunce obucite majicu i stavite šešir!

3. Trovanje hranom

Piknici i obroci koji se nose na plažu, pa čaj i školjke koje rado jedemo leti, mogu pokvariti letovanje i vama. Ako niste znali trovanje hranom može biti opasno po život a prepoznati ga možete po ovim simptomima: povraćanje, slabost, temperatura, bol u mišićima, proliv. Razviju li se kod vas ovi simptomi, odmah potražite lekarsku pomoć.

4. Nesreće

Zvuči apsurdno, ali leti su nesreće mnogo češće, a još je zanimljivije da je glavni krivac alkohol koji se leti daleko više konzumira, što zbog vrućine, što zbog dobrog društva. U tom veselom raspoloženju bez razmišljanja se ulazi u brod i automobil pa su i takve nesreće najčešće. Znamo da je zabavno družite se uz more, ali je lepo i sačuvati zdravlje, a u krajnjem slučaju i život.

5. Leto 2020. definitivno će obeležiti i koronavirus

Kako se zaštititi na plaži od koronavirusa? Iako je sigurnije boraviti na otvorenim prostorima, rizik ipak postoji. Pronađite plažu ili bazen koji prati sigurnosni protokol brige o higijeni i razmaku. U vodi ili moru takođe držite distancu. Stučnjaci upozoravaju da se razmak mora držati i u vodi i na kopnu, a to se odnosi i na mesto u restoranu, ležaljke itd. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading