FIZIČKI I PSIHIČKI OPORAVAK POSLE PREKIDA TRUDNOĆE: Šta posle abortusa ili pobačaja?!

Autor: Tatjana Jovanović

Lifestyle

06.08.2020

23:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gubitak bebe, (abortus), uvek je veliki udarac, kako na psihičko tako i na fizičko zdravlje žene. Naravno, mnogo veće posledice na emocionalno stanje ima spontani pobačaj, ali i abortus može da izazove komplikacije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kad dođe do spontanog pobačaja, najčešće nije potrebno zadržavanje u bolnici jer telo samo od sebe odstrani plod. Krvarenje obično prestane za nedelju-dve, a ako ne prestane, potrebno je obratiti se lekaru. Ali emocionalni oporavak može da potraje duže jer je spontani pobačaj veliki gubitak za svaku majku.

BEZ KRIVICE

- Hormonalne promene i nalet emocija su normalni u ovom periodu. Duboka emotivna veza s bebom stvara se od početka, a njen nagli i neočekivani odlazak predstavlja šok za svaku majku - kaže dr Nataša Ćurčić, specijalista ginekologije. Ona dodaje da nekad žena oseti i krivicu, ali važno je prihvatiti da je gubitak ploda stvar prirode, a ne greška majke.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Nije svaki plod potpun i zdrav. Čak i da živimo besprekorno zdravim životom, to nije garancija da neće doći do greške u formiranju ploda. Bitno je da imate još mnogo šansi za novu bebu, kao i da se fizički i emotivno rehabilitujete jer je za sledeću bebu važno da majka bude emocionalno i psihički stabilna - objašnjava ginekolog. Što se tiče seksualnih odnosa i povratka na posao, doktorka kaže da su oni stvar lične spremnosti. Najvažnije je da se od svega odmorite i konsultujete s vašim lekarom.

KAKO SPREČITI POBAČAJ

* Ne preskačite prenatalne preglede

* Uzimajte prenatalne vitamine da biste obezbedili rastuću potrebu tela za nutrijentima

* Hranite se zdravo, sa mnogo voća i povrća

* Izbegavajte alkohol, narkotike i pušenje tokom trudnoće

* Ograničite unos kafe

* Održavajte zdravu telesnu težinu pre i tokom trudnoće

* Čuvajte se infekcija. Perite ruke i klonite se potencijalno zaraznih ljudi

S druge strane, abortus je svesno odstranjivanje ploda u slučaju da majka ne želi da rodi. Primenjivan je još kod starih Grka i Rimljana.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

U Evropi je danas stopa abortusa znatno niža jer žene koriste kontraceptivna sredstva, ali i planiraju trudnoću, brinu o reproduktivnom zdravlju, poštuju vreme obrazovanja, dobijanja posla, usavršavanja, napredovanja i rađanja. U Srbiji je abortus legalizovan 1969. Ovde se godišnje uradi oko 17.000 abortusa u državnim klinikama. Prema našem zakonu, abortus se može obaviti do navršenih 10 nedelja trudnoće, a za osobe mlađe od 16 neophodna je saglasnost roditelja ili staratelja. Posle navršenih 10 nedelja trudnoće odluku o prekidu iste donosi konzilijum lekara, tj. etički komitet zdravstvene ustanove iz nekih socijalno-kriminoloških razloga, kao što je silovanje, te postojanja anomalija ploda ili psihičkog stanja žene. Kod nas još postoje predrasude po pitanju abortusa, posebno u manjim mestima gde ima zatvorenosti, stida i nedovoljne informisanosti. Zato dolazi do neplaniranih trudnoća, a onda i prekida ako žena ipak odluči da ne rodi. Osim toga, razlog abortusa je često i ekonomske prirode.

Ruski parlament je 2012. usvojio zakon po kojem abortus može da se obavi najkasnije u 12. nedelji trudnoće, s izuzetkom siromašnih žena, kojima je dozvoljen i u 22. nedelji. Rusija danas ima jednu od najvećih stopa abortusa u svetu.

MOGUĆE KOMPLIKACIJE

- Starijim majkama je teže. Misle da su kontraceptivna sredstva loša za zdravlje. Mnoge smatraju da je bolje abortirati - kaže lekar Pavel Krotin.

Ruski narodni lek za ženske boljke

Borovaja matka je čudotvorna travka koja raste u Sibiru, Ukrajini, Belorusiji i još nekim oblastima ovog dela sveta. Vekovima se koristi u ruskoj narodnoj medicini i veruje se da leči oko 40 bolesti (sterilitet, endometrioza, priraslice, policistični jajnici, menstrualni poremećaji, fibromi, miomi, upale jajnika, upale urogenitalnog trakta, hormonalni disbalans...). Ima protivupalno, antikancerogeno i antimikrobno dejstvo. Dobar je analgetik i diuretik. Jača i imunitet. Od borovaje matke prave se čajevi i tinkture, a čest je sastojak i mnogih biljnih mešavina. Neretko se meša sa krasnajom šjotkom, koja je takođe delotvorna kod ginekoloških tegoba. Ako se uzima pravilno, kontraindikacija gotovo da nema. Ipak, čaj od borovaje matke trebalo bi piti umereno i sa pauzama.

Učestalost komplikacija zbog abortusa raste oko 20 odsto sa svakom nedeljom trudnoće, posebno od sedme nedelje. SZO je komplikacije zbog abortusa podelio na rane i kasne. Rane se odnose na traume tokom samog zahvata, kad može doći do laceracija i oštećenja cerviksa, te krvarenja i komplikacija zbog anestezije. Kasne komplikacije se odnose na pojavu infertiliteta i problematične buduće trudnoće. Mogu se javiti u vidu hroničnih zapaljenja jajnika, zapušenja jajovoda, oštećenja sluzokože i grlića materice. Abortus nosi i psihičke komplikacije, koje odlikuju suicidne misli, snovi o abortusu, osećaj krivice, depresija, potiranje emocija, izbegavanje emotivnih veza, bespomoćnost, seksualne disfunkcije, strah od trudnoće i neplodnosti, poremećaji ishrane, zloupotreba cigareta, alkohola, droga i slično.

 

Ipak, većina žena se nakon abortusa oporavi već sutradan. Obično se nekoliko dana pre i na dan zahvata savetuje odmor. Ovulacija posle abortusa traje nekoliko nedelja, te su polni odnosi strogo zabranjeni da ne bi došlo do nove trudnoće. Neredovna krvarenja su normalna pojava, a mogući su i bolovi u karlici i donjem delu leđa. Ne bi trebalo da koristite tampone za zaustavljanje krvarenja. Pijte dovoljnu količinu vode i svežih voćnih sokova, nosite komotnu odeću i pridržavajte se saveta lekara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading