Da li imate MASKNE? Ako vam se lice osulo od kada nosite masku, ovo je razlog!

Autor:

Lifestyle

03.08.2020

23:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova realnost u kojoj živimo suočeni sa koronavirusom od nas zahteva nošenje maski. Međutim, dok prekrivamo lice kako bismo se zaštitili od poštasti zvane Kovid-19, mnogi od nas se suočavaju sa drugim problemom, a to su maskne.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Maskne su zapravo akne nastale nošenjem zaštitnih maski.

One su novost za većinu ljudi, ali to ne znači da nisu postojale i ranije.

- To je oduvek bio problem u profesijama u kojima maske moraju stalno da se nose - kaže dermatolog Ejmi Kasuf i dodaje da od kada i šira javnost mora da ih nosi, pojava ovih akni je poprimila šire razmere.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zašto nastaju maskne?

Dok dišemo i govorimo ispod maske se skuplja dosta toplog vazduha, što je idealno okruženje za bakterije koje se stvaraju u ogromnom broju.

Doktorka navodi da to izaziva nastanak akni ili pojave rozacee što se naziva perioralni dermatitis. Tada se pojavljuju sitne bubuljice i pustule oko nosa i usta.

RepublikaFoto: Tanjug/ T. RADOVANOVIĆ
Foto: Ilustracija

Korišćenje kreme i šminke - da ili ne?

Doktorka kaže da losioni, tretmani i kreme za sunčanje mogu pomoći u smirivanju i uravnotežavanju normalne flore naše kože.

Sloj kreme ili čak krema za sunčanje koja sadrži cink ili titanijum može pomoći koži tako što će služiti kao barijera protiv bilo kakvih trenja ili iritacija koje nastaju.

RepublikaFoto: Photo by Ani Kolleshi on Unsplash
Foto: Ilustracija

Što se šminke tiče, dr Kasuf kaže da može biti "ulje na vatru" kada je reč o ovom problemu. Međutim, ukoliko je ipak koristimo naglašava da je ne nanosimo u preteranim količinama. Takođe, ističe da ukoliko nosimo masku N-95 koja će biti reciklirana, mrlje od šminke mogu ograničiti mogućnosti za taj proces, pa u tom slučaju preporučuje izbegavanje upotrebe šminke.

Rešenje problema

Redovno menjanje maski, kao i pranje platnenih, može sprečiti nastajanje ovog problema na licu, naročito kada se znojimo.

Prema rečima dermatologa, higijena lica odgovarajućim penama doprinosi vašoj koži lica kako bi bila smirena i lepa. Ukoliko je vaša koža sklonija aknama, preporučuje korišćenje preparata sa salicinom kiselinom.

 

Naravno, iako je nošenje maske često naporno, ona je jako važna u borbi protiv koronavirusa. Gledajte to na ovaj način: ako "zaradite" maskne, uvek možete oporaviti svoju kožu ili otići kod dermatologa, a ako se zarazite kovidom, problem će biti mnogo veći.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading