Dajte svojoj koži svežinu tokom leta u 4 KORAKA: Vratite joj blistavost POSLE SUNČANJA i znojenja!

Autor: informer.rs, republika.rs

Lifestyle

02.08.2020

18:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle letovanja i odmora preplanula koža će polako da bledi, ali će izgledati umorno, isušeno, a često se javljaju tamne mrlje...

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Primetićemo i pokoju novu boru, a one stare su vidljivije. Sve te promene posledica su sunčevih zraka. Zato je koži tokom leta neophodna dodatna nega kako bi se oporavila. Najvažnije je povratiti vlažnost i masnoću kože.

Nahranite kožu iznutra

Ulje noćurka koje se može naći u obliku kapi ili kapsula, poboljšava elastičnost kože, a takođe smanjuje iritaciju i ujednačava ten. Ovo ulje stavljajte uveče, na komadić vate nanesite nekoliko kapi i i tapkajte lice.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

U isto vreme vodite računa i šta jedete. Nije loše da u letnjem periodu uzimate suplemente sa selenom, vitaminima A, C i E. Ovo će pomoći da sprečite starenje kože. Iz ishrane izbacite beli hleb, kao i svinjsko i juneće meso. Ove namirnice usporavaju metabolizam, pa se toksini skupljaju u organizmu. Jedite što više svežeg voća i povrća, pijte što više sveže ceđenih sokova. Pijte zeleni čaj, jedite grožđe, koje će nam uskoro stići na pijace.

 

Laka nega

Nemojte se tokom leta umivati vrućom vodom, jer tako možete oštetiti kapilare. Umivajte se mlakom ili hladnom vodom. Znojenje dodatno oštećuje i prlja kožu, pa je važno da redovno čistite lice i telo. Lice možete čistiti i jogurtom. Nanesite tanak sloj jogurta na lice i blago masirajte. Laktoza, kiselina koja nežno razlaže mrtve ćelije epiderma, dodatna je pomoć u regeneraciji kože i umirivanju upaljenih delova. Isto možete raditi i po celom telu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Jednom nedeljno otvorite pore vrelom parom. Posle toga svaka maska ili krema koju nanesete imaće jače dejstvo. Na laktovima, kolenima, petama i šakama nanesite čist vazelin. Posle svakog tuširanja nanesite ga u tankom sloju i koža će biti mekana.

Piling i hidratacija

Izumrle ćelije epiderma važno je ukloniti, a za to su najbolji pilinzi jer oni stimulišu proizvodnju novog kolagena. Pilinge možete sami da pravite pomoću meda, morske soli, kukuruznog brašna, maslinovog ulja...

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Tokom vrelih letnjih dana koža gubi vlažnost. Dehidratacija je jedan od osnovnih uzroka umornog i izboranog lica. Dva puta dnevno nanosite hidrirajuće preparate, a bar dva puta nedeljno hidratantnu masku. U zavisnosti od tipa kože, odaberite preparate za hidriranje u obliku gela, losiona ili guste kreme.

Aloja vera

Osim što umiruje kožu, aloja vera zaista je idealna i u borbi protiv opekotina od sunca ili isušene kože posle solarijuma. Aloja vera smanjuje pojavu dosadnih akni, koje se često javljaju tokom leta kao posledica znojenja, pa je aloja vera idealan preparat i u nezi kože. Gel ili piling od aloje vere otvoriće pore i smanjiti pojavu akni.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Aloja vera se može koristiti i kao preparat za skidanje šminke, s obzirom na to da je u potpunosti prirodna i ne nanosi štetu vašoj koži. Deluje umirujuće i koži vraća prirodan sjaj.

Kao gotov kozmetički proizvod ili samo gelast sadržaj komadića lista koji ste sami uzgajali, aloja vera je spas u svakoj prilici kada je reč o nezi kože.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading