OVA HRANA SMANJUJE RIZIK OD RAKA DOJKE: Doktor naveo o kojim namirnicama je reč - ukusne, a zdrave

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživanje objavljeno u časopisu Advances in Nutrition u januaru 2024. pokazalo je da konzumiranje hrane bogate karotenoidima smanjuje rizik od raka dojke.

OVA HRANA SMANJUJE RIZIK OD RAKA DOJKE: Doktor naveo o kojim namirnicama je reč - ukusne, a zdrave

Foto: shutterstock

Mamografski pregled dojke

Budimo iskreni, kada je rak u pitanju, ne postoji idealna dijeta za smanjenje rizika, ali to ne znači da ono što jedete nije vredno pažnje.

- Radi se o tome da postignete pravi balans u vašim grupama hrane - kaže dr Mudi.

- Želite da favorizujete voće i povrće bez skroba kao što su brokoli, celer, tikvice ili patlidžan, integralne žitarice, masnu ribu i ograničite zasićene masti, dodat šećer i so. Biranje puno šarenog voća i povrća prilikom kupovine. Istraživanje objavljeno u časopisu Advances in Nutrition u januaru 2024. pokazalo je da konzumiranje hrane bogate karotenoidima smanjuje rizik od raka dojke. Crvena paprika, lubenica i bundeva su posebno bogate karotenoidima, koji im daju boju - rekao je doktor, piše "Miror".

Pored toga, smanjite unos prerađenog mesa i jedite više orašastih plodova, pasulja, integralnih žitarica i žitarica inače.

- One su bogate vlaknima, koja su, kada se jedu u velikim količinama, povezana sa smanjenim rizikom od raka dojke - kaže dr Mudi. 

Foto: Shutterstock

Pored zdrave ishrane, važno je biti i fizički aktivan

- Probajte da promenite svoju uobičajenu belu testeninu celog zrna ili dodajte kašičicu lanenog semena u zob preko noći. I uverite se da pijete puno tečnosti kako biste omogućili vlaknima da efikasno rade - nudi on.

Pored vaše dijete, količina fizičke aktivnosti koju radite takođe igra ulogu u kontroli težine, a aktivnosti pomažu da vaša težina bude pod kontrolom.

- Biti fizički aktivan može pomoći kod mnogih različitih stanja i može pomoći da se smanji rizik od raka dojke za oko 20 procenata - kaže doktor.

Trebalo bi da težite preporukama Svetske zdravstvene organizacije od 150 minuta umerenog vežbanja nedeljno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading