DA LI ZNATE ZAŠTO TREBA DA OSTAVITE KAŠIKU ŠEĆERA U DVORIŠTU? Kada čujete zbog čega je to dobro, stalno ćete to raditi!

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

19.05.2024

10:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bez prirode ne bi bilo ni nas, i ponekad je red da uzvratimo uslugu i malo pomognemo u očuvanju prirodnog sveta.

DA LI ZNATE ZAŠTO TREBA DA OSTAVITE KAŠIKU ŠEĆERA U DVORIŠTU? Kada čujete zbog čega je to dobro, stalno ćete to raditi!

Foto: shutterstock

Kada napolju postane toplo, setite se saveta čuvenog britanskog prirodnjaka Dejvida Atenboroa - ostavite kašiku šećera u svom dvorištu ili na balkonu.

Ova jednostavna akcija može da ima veliki uticaj na opstanak pčela. Pčele su odgovorne za oprašivanje čak 70 od oko 100 vrsta useva koji hrane čak 90 odsto svetske populacije. Međutim, zbog urbanizacije, klimatskih promena i upotrebe pesticida, broj pčela drastično opada.

Kako da pomognemo pčelama?

Dejvidov savet je da pomešate dve kašike belog, granuliranog šećera sa jednom kašikom vode i ostavite ih na kašičici na otvorenom prostoru. Na taj način, pčele će moći da se nahrane, dobiju energiju i vrate do svoje košnice. Ovaj jednostavnan gest može značajno da pomogne pčelama, koje se često umore i nemaju snage da se vrate u svoje košnice.

Značaj pčela u ekosistemu

Manje je poznato da su pčele odgovorne za značajan deo svetske zalihe hrane. Bez njih, ljudima bi preostalo samo 4 godine života, kako je jednom izjavio Dejvid Atenborou.

Zbog toga, očuvanje pčela je od velike važnosti za održavanje ravnoteže u ekosistemu.

Ostavljanje kašike šećera za pčele može biti mala gest za pojedinca, ali može da ima veliki uticaj na očuvanje ovih važnih oprašivača i očuvanje prirode u celini. Zato, čim postane toplo, ne zaboravite da ostavite malu dozu šećera za naše vredne pčele.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading