UŽIVAJU U SVAĐAMA I IZAZIVANJU PROBLEMA: Kako da prepoznate TOKSIČNE prijatelje?

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

20.05.2024

09:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sumnjate da su vaši prijatelji toksični, ali niste sigurni?

UŽIVAJU U SVAĐAMA I IZAZIVANJU PROBLEMA: Kako da prepoznate TOKSIČNE prijatelje?

Foto: Shutterstock

Postoje određeni principi ponašanja koji otkrivaju toksične osobe u grupi prijatelja. Psiholozi ističu da toksični prijatelji nikada nisu zadovoljni svojim drugovima.

Uvek imaju nešto što im zameraju ili ih kritikuju na negativan način, čime pokušavaju da poboljšaju sliku o sebi.

Takođe, često imaju osećaj da su uvek u pravu, čak i kada greše, i neće se izviniti kada nekoga povrede, jer bi to poljuljalo njihov ego.

Iskorišćavanje

Toksične osobe su sposobne da iskoriste druge kako bi ostvarile svoje ciljeve, često prokockavajući poverenje svojih prijatelja. Psiholozi naglašavaju da će toksični prijatelji pokazivati nežnost i finu gestikulaciju samo kada im je potrebna usluga, a kada im se ta usluga pruži, druga strana se može osećati iskorišćeno i odustati od takvog odnosa.

Uživanje u dramama

Toksični prijatelji često prate dramu gde god da se nalaze, stvarajući negativnu energiju i skrećući pažnju na sebe. Uživaju u širenju nesporazuma i svađa, često otkrivajući tajne ili prenoseći informacije koje bi trebalo da ostanu poverljive.

Ovakvo ponašanje im omogućava da manipulišu ostalima.

Ukoliko prepoznajete ove obrasce ponašanja kod svojih prijatelja, možda je vreme da razmislite o prirodi vašeg odnosa. Svađe i nesporazumi su normalni u svakom odnosu, ali uživanje u njima može ukazivati na toksičnost.

Budite svesni svojih odnosa i ne dozvolite da toksične osobe naruše vaše emocionalno blagostanje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading