KAKO SE PRAVILNO ČUVA: Šta nikako ne smete da radite ako želite da vam luk bude svež i do šest meseci?

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

14.05.2024

23:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Luk je neizostavan sastojak u mnogim jelima i bez njega nema pravog ukusa.

KAKO SE PRAVILNO ČUVA: Šta nikako ne smete da radite ako želite da vam luk bude svež i do šest meseci?

Foto: Shutterstock

Od špageta bolonjeze do piletine, crni luk je jednostavan način da dodate ukus i teksturu u stotine recepata.

Međutim, ako ne skladištite luk na pravi način, može brzo da se pokvari. Mesto na kojem držite luk ne sme da bude previše hladno, ali ni previše toplo.

Luk može da traje do pola godine uz pravilno skladištenje.

Ali gde tačno treba da ga držite? Pre svega, nemojte skladištiti luk u frižideru. Hladno i vlažno okruženje nije dobro za ovu svestranu povrćku jer uzrokuje pretvaranje skroba u šećer. To dovodi do gnjecavog i mekanog luka, što znači da će izgubiti hrskavost kada ga konačno dođe vreme da ga iskoristite.

Kako i gde se pravilno skladišti luk?

Umesto toga, smeđi, beli i crveni luk najbolje je čuvati na mestu koje je tamno, hladno, suvo i dobro provetreno. Kuhinjski ormar može da deluje kao savršeno mesto, ali postoji jedna stvar na koju treba da obratite pažnju - ormar ne sme da bude blizu rerne.

Ova područja variraju u temperaturi svaki put kada koristite svoju rernu, što takođe može da stvori toplo i vlažno okruženje za luk, što dovodi do istog problema kao i u frižideru.

Ormar koji je udaljen od rerne je sasvim u redu, ali najbolje mesto za skladištenje luka je u garaži - ili podrumu ako imate sreće da ga imate.

Foto: Pixabay

Ako se pravilno čuva luk može da bude svež do 6 meseci

Kako da pravilno čuvate luk?

Osim pronalaženja područja koje je hladno i suvo, luk treba držati podalje od direktnog sunčevog svetla, jer toplota koju stvaraju sunčevi zraci može podstaći rast plesni.

Ako kupujete luk u supermarketu u plastičnoj kesi, ona treba biti uklonjena pre skladištenja. Plastične kese omogućavaju zadržavanje vlage, što znači da je verovatnije da će se stvoriti plesan.

Umesto toga, trebalo bi držati luk i beli luk u košari ili papirnoj kesi gde može da cirkuliše vazduh. Ako se čuvaju na ovaj način, luk i beli luk mogu trajati do tri do šest meseci.

Ako želite da sačuvate svežinu luka, korišćenje mrežaste ili meš kese je poželjno jer će omogućiti bolji protok vazduha od plastične kese.

Ako nemate ništa od ovoga pri ruci, možete koristiti i stare najlonke. Jednostavno stavite luk u jednu nogavicu i zavežite čvor iznad nje, a zatim nastavite na isti način do vrha dok noga najlonke ne bude puna.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading