OVI VITAMINI POMAŽU MASNOJ JETRI DA SE OČISTI: Hepatolog otkriva da li je SURUTKA suvo zlato, evo koliko stvarno pomaže

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gatroenterolog i hepatolog govori šta je iz ishrane obavezno izbaciti i koji procenat njenih pacijenata pije surutku zbog masne jetre.

OVI VITAMINI POMAŽU MASNOJ JETRI DA SE OČISTI: Hepatolog otkriva da li je SURUTKA suvo zlato, evo koliko stvarno pomaže

Foto: shutterstock, Printscreen Youtube/ RTS Ordinacija,

Prof. dr Radmila Ješić Vukićević gastroenterolog i hepatolog govorila je o jednom od učestalijih problema današnjice - masnoj jetri! Steatoza ili masna jetra je dijagnoza koju je detaljnije objasnila doktorka.

- Masna jetra je bolest odnosno dijagnoza, a nalazimo je i kod mladih, tinejdžera i kod dece, a posle 40ih i 50ih je češće postavljamo. U toj fazi kad dete ima masnu jetru ne mora da ima nikakve simptome, ali je bitno da se preduzmu mere lečenja. Da se prestane sa konzumiranjem alkohola, ako je u pitanju poremećaj gojaznosti, da se leči, da promene stil života, smanje težinu, ako je u pitanju poremećaj metabolizma masti ili ugljenih hidrata, to se mora otkriti, ako je u pitanju unošenje nekih lekova koji poremete funkciju, daju masnu jetru, normalno da ih treba ukloniti. Lečenje se svodi na otklanjanje uzroka koji su doveli do masne jetre. Važno je da se kalorije koje se unesu i troše, povećajte fizičku aktivnost, dajemo neke suplemente koji pomažu u regeneraciji jetre i antioksidanse, recimo vitamin E i C to su jedina dva vitamina koji pomažu jetri da se u početnoj fazi očisti. Ne postoji jedan efikasan lek - objasnila je u emisiji "RTS ordinacija".

Foto: shutterstock, Printscreen Youtube/ RTS Ordinacija,

Hepatolog Radmila Ješić tvrdi da samo 5 odsto njenih pacijenata nisu pili surutku

Često se govori o surutki i čajevima, profesorka objašnjava šta stvarno koristi.

- Kroz moju praksu imala sam 5 odsto pacijenata koji nisu koristili surutku, ona ne može da očisti jetru, ona sama može da bude dodatak, povremeno da se unese, a koriste se dosta biljke. Preporuka Svetske zdravstvene organizacije, bile su brojne dijete, sada se koristi najviše mediteranska, izbacuju se masni proizvodi, pohovanje, prženje, a svodi se na povrće, mahunarke, pasulj, grašak i boraniju, manje crvenog mesa, od testa se praktično samo za doručak preporučuje da se koristi nešto od integralnih žitarica, to je bolje nego burek ili ručak sa nekim krompirima ili pohovano meso. Ako neko ima kamen u žučnoj kesici, mi jaja ne preporučujemo - pojasnila je doktorka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading