NE MOŽETE DA ZATRUDNITE? Recite vašem muškarcu da OVO pojede, studije su dokazale nešto FANTASTIČNO!

Autor: REPUBLIKA/M.OGNJENOVIĆ

Lifestyle

11.03.2024

14:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako želite da ostanete u drugom stanju, obratite pažnju na ove stvari.

NE MOŽETE DA ZATRUDNITE? Recite vašem muškarcu da OVO pojede, studije su dokazale nešto FANTASTIČNO!

Foto: shutterstock

trudnoća

Nova studija sprovedena u Italiji istražila je uticaj mediteranske ishrane na plodnost muškaraca, otkrivajući značajan uticaj određenih namirnica na reproduktivnu sposobnost muškaraca. Istraživači su istakli ključnu ulogu ishrane u poboljšanju plodnosti muškaraca, naglašavajući da odgovarajuća ishrana treba da sadrži raznolik raspon esencijalnih sastojaka, sličnih onima koji se nalaze u mediteranskoj ishrani.

Studija, objavljena u časopisu Food Science , istraživala je različite uzroke muške neplodnosti, ističući kako prehrana igra "ključnu ulogu u poboljšanju reproduktivne sposobnosti muškarca".

Mediteranska ishrana kao ključ za poboljšanje plodnosti!

Studija je uključivala 50 muškaraca sa smanjenom plodnošću koji su pratili poseban plan ishrane inspirisan mediteranskom ishranom, uključujući velike količine povrća, voća, celovitih žitarica, mahunarki, ribe i maslinovog ulja. Takođe, ishrana je podrazumevala smanjen unos rafinisanih ugljenih hidrata i zasićenih masti, kao i eliminaciju mliječnih proizvoda, prenosi "Nypost".

Republika

Foto: Shutterstock

Kada do trudnoće nikako ne može da dođe, oba partnera treba da povedu računa o načinu života 

Rezultati istraživanja

Muškarci koji su se pridržavali plana ishrane inspiriranog mediteranskom ishranom primijetili su značajan porast nivoa testosterona, kao i smanjenje fragmentacije DNK sperme. Nalazi su ukazali na važnost varijacije ishrane i uključivanja organske hrane u postizanju poboljšanja plodnosti.

Reakcije stručnjaka na studiju

Registrirana dijetetičarka i nutricionistica Ilana Muhlstein istakla je blagotvoran uticaj ishrane na plodnost, naglašavajući značaj umjerenog gubitka težine i smanjenja unosa šećera za reproduktivno zdravlje. Dr Rim Saboni, reproduktivni endokrinolog, takođe je podržala nalaze studije, ističući da mediteranska ishrana može pozitivno uticati na mušku plodnost.

Na osnovu ovih nalaza, istraživači su preporučili da muškarci s muškim faktorom neplodnosti pređu na mediteransku ishranu kako bi poboljšali svoje reproduktivno zdravlje. Studija je istakla važnost stila života i prehrambenih navika u reproduktivnom zdravlju, naglašavajući da su ovi faktori pod našom kontrolom. Ovi nalazi pružaju nadu u rešavanje globalnog problema pada broja spermatozoida, te ističu važnost ishrane bogate antioksidansima i uravnoteženih hranjivih sastojaka za poboljšanje reproduktivnog zdravlja.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading