"AKO URADITE OVO DESIĆE VAM SE ONO ŠTO I DVOJICI MOJIH DRUGOVA, A TO JE DA SU UMRLI": Kardiolog zaprepastio UPOZORENJEM - evo šta SLABI SRCE

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vrhunski stručnjak Petar Seferović otkriva da je ključ u umerenosti.

"AKO URADITE OVO DESIĆE VAM SE ONO ŠTO I DVOJICI MOJIH DRUGOVA, A TO JE DA SU UMRLI": Kardiolog zaprepastio UPOZORENJEM - evo šta SLABI SRCE

Foto: youtube.com/N1

Prof. dr Petar Seferović kardiolog akademik Srpske akademije nauke i umetnosti i predsednik Evropskog Udruženja za srčanu slabost u emisiji "RTS Ordinacija" otkriva koja hrana utiče na to da srce slabi, kao i na neka druga, takođe važna pitanja.

- Umerenost je ključna, pojedite jagnjetinu i prasetinu jednom nedeljno, ako možete da se utrenirate da ustanete sa stola, a niste siti, vi ste pobedili. Teško je to, nisu dobre veliki količine zasićenih masnih kiselina, crvenog mesa, slatkiša, suviše vina, jak alkohol (kratka pića), ako ste umereni ništa od ovoga ne smeta srcu.

Foto: youtube.com/TMacademy

Kardiolog savetuje da u svemu budete umereni pa tako i u konzumiranju nezdravih namirnica

Takođe, otkriva da je fizička aktivnost važna, te da svaka jača srce.

- Svaka aktivnost se u toku dana se sabira. Nikada ne izađem iz kuće, da nemam 20 minuta vežbi koje predsatvlju neku vrstu modifikacije koje smo radili u školi švedskih vežbi, to su najnormalnije vežbe, ruke, kukovi, vrat, sklekovi, zgibovi, trbušnjaci. To je jedna stvar, ali nije dovoljno. Onih čarobnih 7.500 koraka, sve se računa, ubrdo, nizbrdo. Pazite 7.500 koraka je pola sata. Ono što je dokazano je da su pozitivne posledice fizičke aktivnosti nesagledive, čak i za bolesne od srčane slabosti. Mi smo kao jednu od najvažnijih preporuka rekli da svi bolesnici od srčane slabosti osim onih koji su vezani za krevet treba da imaju određen nivo fizičke aktivnosti - kaže i objašnjava da je šta ćete i kako biti aktivni zavisi od ličnog afiniteta, dok ponovo ističe da li išta slabi srce:

- Setite se moje prve rečenice, sve je u umerenosti, ako dižete tegove kao besni, a nikada to niste radili, desiće vam se ono što se desilo dvojici mojih drugova, a to je da su umrli. Ljudi su se oženili mladim ženama, hteli su da budu isklesani, imali su intenzivne fizičke aktivnosti, jedan je umro posle osam meseci, drugi posle godinu dana. Obojica su umrli u teretani. Hoću da kažem, sve je dobro što nije preterano. Moramo znati ko smo mi, da, stalne kontrole su najvažnija stvar, ako se ne desi nešto nepredvidivo - pojašanjava.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading