AKO IMATE OVAJ VIRUS, ISPOLJAVA SE NA KOŽI, A UTIČE NA MOZAK: Zbog njega je DVOSTRUKI rizik od DEMENCIJE!

Autor: REPUBLIKA/M.OGNJENOVIĆ

Lifestyle

17.02.2024

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Možda ćete imati DVOSTRUKI rizik od demencije kasnije u životu, sugerira studija

AKO IMATE OVAJ VIRUS, ISPOLJAVA SE NA KOŽI, A UTIČE NA MOZAK: Zbog njega je DVOSTRUKI rizik od DEMENCIJE!

Foto: shutterstock

Studija sprovedena na Univerzitetu "Uppsala" u Švedskoj otkriva vezu između infekcije virusom herpes simplex (HSV) i povećanog rizika od razvoja demencije kasnije u životu.

Istraživači su proučavali više od 1000 70-godišnjih Šveđana tokom 15 godina, i otkrili da su osobe inficirane virusom HSV imale dvostruko veći rizik za razvoj demencije u poređenju sa osobama koje nisu bile zaražene ovim virusom.

Republika

Foto: shutterstock

Iako većina ljudi oboli od demecije u kasnijem dobu, nije čudno da i mlade osobe obole

Virus herpes ostaje uspavan u telu i može biti aktiviran izloženošću suncu, hladnom vetru, prehladi ili stresu, što može rezultirati pojavom hladnih rana. Smatra se da ovaj virus može povećati rizik od rizik od Alchajmerove bolesti, jer fragmenti virusa mogu putovati u mozak i pokrenuti stvaranje amiloid-beta plakova i taua, koji su karakteristični za demenciju, prenosi "Daily".

Republika

Foto: shutterstock

Rizik od demecije se povećava ako imate Herpes virus


Rezultati istraživanja


Od 71 ispitanika koji su razvili demenciju, sedam posto njih je razvilo demenciju, a četiri odsto Alchajmerove bolesti. Statističkom analizom, istraživači su utvrdili da je posedovanje virusa udvostručilo rizik od demencije.

Alchajmerova bolest je progresivna, degenerativna bolest mozga koja uzrokuje nakupljanje abnormalnih proteina i propadanje živčanih stanica. Iako ne postoji poznati lek za ovu bolest, postoje tretmani koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma. 

Iako su potrebna dalja istraživanja kako bi se potvrdila ova veza, rezultati pružaju važan uvid u potencijalne faktore rizika za razvoj demencije. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading