NEVEROVATNO OTKRIĆE BRITANSKIH NAUČNIKA: Ko pije vijagru, neće da izlapi

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Muškarci koji su tokom istraživanja uzeli između 21 i 50 tableta 44 odsto imali manje šanse da obole od Alchajmerove bolesti

NEVEROVATNO OTKRIĆE BRITANSKIH NAUČNIKA: Ko pije vijagru, neće da izlapi

Foto: Profimedia

Naučnici su pronašli lek za Alchajmerovu bolest i to među lekovima gde bi ga najmanje očekivali, u piluli za erektilnu disfunkciju vijagri. Naime, istraživači su otkrili da muškarci kojima je prepisana vijagra ili slični lekovi imaju čak 18 odsto manje šanse da razviju najčešći oblik demencije u kasnijim godinama od onih koji nisu uzimali lekove tog tipa, preneo je britanski Gardijan.


Ono što je interesantno jeste da je mogućnost dobijanja Alchajmerove bolesti manja ukoliko je muškarac više konzumirao vijagru. Naime, efekat je bio najjači kod muškaraca s najviše recepata, a naučnici su utvrdili 44 odsto manji rizik od Alchajmerove bolesti kod onih koji su dobili 21 do 50 tableta za erektilnu disfunkciju.

Foto: Profimedia

 

 


UPEČATLJIVI REZULTATI


Iako su rezultati upečatljivi i zanimljivi, opservaciona studija ne može da utvrdi da li vijagra i slične pilule štite od Alchajmerove bolesti ili su muškarci koji su već manje skloni razvijanju ovog stanja jednostavno češće koristili tablete.


- Ne možemo da tvrdimo da su lekovi odgovorni za to, ali nam ovi podaci daju materijal za razmišljanje o tome u kom smeru da idemo u budućnosti. Sada nam je potrebno odgovarajuće kliničko ispitivanje da bismo sagledali efekte ovih lekova na Alchajmerovu bolest kod žena i muškaraca - rekla je autorka studije dr Rut Brauer s Univerzitetskog koledža u Londonu.


Vijagra je prvobitno razvijena za lečenje angine i visokog krvnog pritiska, a prema procenama, oko 55 miliona ljudi širom sveta živi s demencijom, od kojih je većina posledica Alchajmerove bolesti. PDE5 inhibitori deluju tako što opuštaju vene i arterije, omogućavajući krvi da teče slobodnije.


STUDIJE NA ŽIVOTINJAMA


Studije na životinjama pokazuju da ovo poboljšava protok krvi u mozgu, što može da pomogne zaštiti od Alchajmerove bolesti. Dalja ispitivanja pokazala su da inhibitori PDE5 podižu nivoe jedinjenja zvanog cGMP, koje takođe može pomoći u zaštiti moždanih ćelija, objavljeno je u časopisu Neurolaogi. Novi lekovi koji čiste aberantne proteine iz mozga ulivali su nadu za usporavanje bolesti, ali su se do sada efekti tih lekova pokazali kao marginalni.


Uskoro će početi i kliničko ispitivanje uticaja vijagre na demenciju


Analizirano 260.000 pacijenata


Brauerova i njene kolege analizirali su medicinske kartone više od 260.000 muškaraca kojima je dijagnostikovana erektilna disfunkcija, ali nisu imali dokaza o njihovim problemima s pamćenjem ili razmišljanjem. Nešto više od polovine je uzimalo PDE5-inhibitore, uključujući sildenafil (koji se prodaje kao vijagra), avanafil, vardenafil i tadalafil. Muškarci su, u proseku, praćeni pet godina da bi se utvrdilo da li će biti novih slučajeva Alchajmerove bolesti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading