SVE VIŠE MLADIH OBOLELO OD PODMUKLOG RAKA ZBOG KOG UMIRE 3.000 GODIŠNJE U SRBIJI: Procenjuje se PORAST, ako se OVO uskoro ne preduzme!

Autor: Republika/M.Ognjenović

Lifestyle

29.01.2024

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mladi su na "udaru" zbog njihovog načina života.

SVE VIŠE MLADIH OBOLELO OD PODMUKLOG RAKA ZBOG KOG UMIRE 3.000 GODIŠNJE U SRBIJI: Procenjuje se PORAST, ako se OVO uskoro ne preduzme!

Foto: shutterstock

Karciom debelog creva u Srbiji. U Srbiji, na godišnjem nivou, bolest se otkrije kod oko 4.500 ljudi, a smatra se da oko 3.000 pacijenata premine od posledica ovog karcinoma.

Sve više mladih obolelih 

Gojaznost i alkohol uzrokuju porast smrtnosti od raka creva među mladima, upozorili su istraživači. Studija predviđa skoro 40 odsto povećanje smrtnosti od raka creva među ženama između 25 i 49 godina. Bolest je treći posle raka dojke i pluća kod žena.

Republika

Foto: shutterstock

Postoji porast raka creva među mladim ljudima

Profesor Karlo La Vekija sa Univerziteta u Milanu rekao je da ključni faktori uključuju gojaznost i povezana zdravstvena stanja, kao što su visok šećer u krvi i dijabetes. Takođe je naveo prekomernu konzumaciju alkohola i smanjenu fizičku aktivnost.

- Zemlje u kojima je došlo do smanjenja konzumacije alkohola, kao što su Francuska i Italija, nisu doživele tako značajan porast stope smrtnosti od ovog raka.Rani početak raka debelog creva ima tendenciju da bude agresivniji, sa nižim stopama preživljavanja - rekao je profesor, prenosi "Daily mail"

Doktor Panagiota Mitrou iz Svetskog fonda za istraživanje raka rekla je da su brojke veoma alarmatne i da se što pre mora uraditi nešto po tom pitanju. 

- Ovaj tip raka kod mladih ljudi je zabrinjavajuć ali nije iznenađenje jer su oni izloženi raznim faktorima rizika u životu. Mnogi krenu veoma rano da izlaze sa društvom, tu je alkohol, brza hrana - rekao je. 

Potrebno je više promovisati zdrav život 

- Promovisanje zdravih navika kao što je uravnotežena ishrana sa malo masti, šećera i soli, održavanje zdrave telesne težine od najranijeg uzrasta i izbegavanje alkohola, kao i rano otkrivanje, trebalo bi da bude centralno - dodao je za kraj. 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading