KARDIOLOG OTKRIVA KOJU POPULARNU HRANU NIKAD NE JEDE: Srbi se u njoj "dave" i kupuju je deci, ne znajući da od nje može da STRADA SRCE! (FOTO)

Autor:

Lifestyle

23.12.2023

11:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako volite slane grickalice, a želite da sačuvate zdravlje srca, opredelite se za ove jednako ukusne alternative.

KARDIOLOG OTKRIVA KOJU POPULARNU HRANU NIKAD NE JEDE: Srbi se u njoj "dave" i kupuju je deci, ne znajući da od nje može da STRADA SRCE! (FOTO)

Foto: Shutterstock

Kardiolog Elizabet Klodas ističe da je brza hrana jedan od najvećih neprijatelja zdravog srca. Ona naglašava da čips, iako je primamljiv, predstavlja namirnicu koja ima visok sadržaj aditiva, a malo vlakana i drugih korisnih nutrijenata.

Prema njenim rečima, konzumacija čipsa može da dovede do povećanog unosa soli i gojenja, što može negativno da utiče na krvni pritisak, holesterol i nivo šećera u krvi.

Republika

Foto: shutterstock

Često konzumiranje čipsa može da utiče na pojavu povišenog pritiska

 


Ona je ujedno predložila i zdrave alternative nezdravim grickalicama.


1. Humus s povrćem

Ovo je obilan međuobrok, bogat vlaknima, zdravim mastima i proteinima. Opredelite se za štapiće sirove šargarepe ili celera koje ćete kombinovati sa humusom - ukus je neverovatan, a uz to ćete kroz uneti vitamine i minerale, kao i zdrave masti kroz humus.


2. Sirovi orasi

Oni su dobra zamena za čips, jer obezbeđuju nutritivne prednosti bez dodatnog unosa natrijuma.

Republika

Foto: pixabay.com

Orasi su odlična zdrava alternativa čipsu i drugim slanim grickalicama

 


3. Voće

Voće poput banana ili pomorandži može da bude odlična zamena za čips. Banane subogate ugljenim hidratima, a pomorandže kalijumom, ove voćke obezbeđuju i vitamine, antioksidanse i vlakna.

Republika

Foto: Shutterstock

Pomorandže su pune vlakana, vitamina i minerala

 


Dr Klodas ističe da često posežemo za čipsom iz dosade ili žudnje, ali da takva hrana može da sabotira napore za poboljšanje zdravlja srca. Umesto toga, ona preporučuje opcije koje sadrže vlakna, omega-3 masne kiseline, antioksidanse i biljne sterole koji pomažu u snižavanju holesterola.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading