AKO VAS BOLE LEĐA ODMAH OVO PROMENITE U ISHRANI: Ukočenost i upala će se smanjiti!

Autor: N.J.

Lifestyle

18.12.2023

15:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U pitanju je pet namirnica koje vam mogu pomoći.

AKO VAS BOLE LEĐA ODMAH OVO PROMENITE U ISHRANI: Ukočenost i upala će se smanjiti!

Foto: shutterstock

Bol u donjem delu leđa može da bude tup, oštar i iznenadan

Da li ono što jedete može doprineti bolovima u leđima? Pokazalo se da mnoge namirnice smanjuju (ili povećavaju) upalu, poznati uzrok bolova u leđima. Dakle, kada imate bolove u leđima, promena ishrane može vam pomoći da to izbegnete.

- Ako se ne kontroliše, upala će izazvati nemir u telu, stvarajući sve vrste problema, uključujući bol u donjem delu leđa - kaže Majkl Peri, glavni medicinski službenik i suosnivač Laser Spine Institute.

- Jako obojeno voće i povrće su ključni deo antiinflamatorne dijete - kaže Dana Grin nutricionista.

Ako tražite namirnice koje smanjuju bol u leđima i pune su hranljivih materija, probajte šargarepu, cveklu, slatki krompir, trešnje, bobičasto voće, obično su posebno bogate antiinflamatornim supstancama. Takođe, pijte zdrave biljne čajeve i prave čajeve (zeleni, oolong i beli), kurkuma, kurkumin, luk, origano i beli luk i lubenica, kaže ona. Preporučuje i bilje i začine, uključujući bosiljak, cimet, đumbir, ruzmarin, nar i crno vino, grožđe.

Doktor Peri dodaje da se pokazalo da maslinovo ulje, zeleni čaj, voće i povrće jarkih boja smanjuju upalu hrskavice kičme, što pomaže u kontroli bolova u leđima i ukočenosti. Kada jedete povrće, mislite da je zelenije bolje, kaže on. Kelj, spanać i brokoli su na vrhu liste za antiinflamatorna svojstva protiv bolova u leđima, piše "Svaki dan zdravlje".

Drugi dobri izbori hrane za dijetu za ublažavanje bolova: avokado; orasi (bademi, pekan i brazilski orasi); nemasni proteini, kao što su piletina i ćuretina; pasulj; i kakao.

Foto: Shuttertock

Doktor Peri dodaje da se pokazalo da maslinovo ulje, zeleni čaj i voće i povrće jarkih boja smanjuju upalu hrskavice kičme

Izbegavajte ovu hranu da biste smanjili bol

Robin Beri Kaiden registrovani dijetetičar u Njujorku, kaže da neki ljudi izbegavaju povrće velebilja (paradajz, patlidžan, beli krompir i paprike) kao deo antiinflamatorne dijete.

- Međutim, nijedno istraživanje to ne podržava. Da biste saznali da li ovo povrće doprinosi zapaljenju u telu, nemojte ga jesti dve nedelje i videti da li će vaši simptomi nestati - baš kao što bi trebalo sa bilo kojom drugom potencijalno osetljivom hranom. Uvek razgovarajte sa svojim lekarom ili registrovanim dijetetičarom kada unosite promene u svoju ishranu - rekla je.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading