OVE STVARI NIKAKO NE RADITE NA PRAZAN STOMAK: Pre doručka možete samo da IZIRITIRATE organizam i dovedete u stanje HAOSA!

Autor: Republika/M.Ognjenović

Lifestyle

13.12.2023

10:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obratite pažnju na vaše jutarnje navike.

OVE STVARI NIKAKO NE RADITE NA PRAZAN STOMAK: Pre doručka možete samo da IZIRITIRATE organizam i dovedete u stanje HAOSA!

Foto: Shutterstock

Svi znamo koliko je bitno da dan započnemo pravilno, i da naše jutro ima uticaja na naše opšte zdravlje i blagostanje. 

Ipak, mnoge loše navike su već usađene i trebalo bi ih nekako izbegavati! Ovih nekoliko stvari bi trebali imati na umu pre nego što ih odradimo na "prazan stomak". 

Ne uzimajte antiinflamatorne lekove


Uzimanje antiinflamatornih lekova na prazan stomak može dovesti do ozbiljnih digestivnih komplikacija. Ovi lekovi mogu izazvati neravnotežu u sluzokoži želuca i čak dovesti do krvarenja. Stoga je važno da ove lekove uzimate nakon obroka kako biste smanjili potencijalne štetne efekte.
Republika

Foto: Shutterstock

Veoma je važno dan započeti zdravim doručkom

 


Preskočite kafu

Iako mnogi ne mogu zamisliti jutro bez šoljice kafe, ispijanje kafe na prazan stomak može biti štetno. Kafa povećava proizvodnju kiseline u želucu i može izazvati peckanje i refluks. Umesto kafe, pokušajte da popijete čaj pre doručka kako biste izbegli potencijalne probleme sa varenjem, prenosi " Steptohealth".
Republika

Foto: Unsplash/ Juliana Malta

Bilo bi poželjno popiti kafu tek nakon doručka

 

 


Nemojte raditi intenzivne vežbe

Koliko god mislimo da je zdravo, vežbanje na prazan stomak može dovesti do smanjenja mišićne mase i ne mora nužno pomoći u sagorevanju više kalorija. Umesto intenzivnih vežbi, razmislite o laganim vežbama ili šetnji pre doručka. Takođe, važno je da unesete hranljive materije pre vežbanja kako biste imali dovoljno energije.


Ne uzimajte citrusne sokove

Citrusni sokovi, iako bogati vitaminima i mineralima, mogu iritirati želudac ako se konzumiraju na prazan stomak. Ako želite da popijete sok od limuna, razblažite ga vodom kako biste smanjili potencijalno iritirajuće dejstvo na želudac.

Preskočite alkoholna pića

Konzumiranje alkoholnih pića na prazan stomak može imati štetne efekte na jetru, srce i bubrege. Takođe, apsorpcija alkohola je brža na prazan stomak, što može dovesti do jačeg mamurluka. Stoga je važno da konzumirate alkohol samo uz obrok.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading