OVAJ LEK PRODUŽAVA BOLEST: Doktori upozoravaju jer ih mogi u jednom periodu piju na SVOJU RUKU!

Autor:

Lifestyle

04.12.2023

10:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pre bilo kakve upotrebe lekova, posavetujte se prvo sa lekarom.

OVAJ LEK PRODUŽAVA BOLEST: Doktori upozoravaju jer ih mogi u jednom periodu piju na SVOJU RUKU!

Foto: Shutterstock

Rezistencija na antibiotike predstavlja ozbiljan problem sa kojim se suočava čitavo čovečanstvo. Nedovoljno pravilna primena antibiotika, uključujući neadekvatnu upotrebu u odnosu na obrok, prekidanje terapije i samoinicijativno uzimanje antibiotika, doprinosi razvoju otpornosti na ove lekove. Ova pojava smanjuje mogućnosti za uspešno lečenje bakterijskih infekcija, objašnjava mr.ph.spec. Bojana Letić, farmaceut.

Republika

Foto: unsplash/ Ksenia Yakovleva

Antibiotike ne možete da ostavite za drugo "bolovanje"

 

Pandemija Covid-19 dodatno je uticala na problem rezistencije na antibiotike. Istraživanja su pokazala da su osobe zaražene Covid-19 infekcijom značajno češće koristile antibiotike u poređenju sa osobama koje nisu imale ovu infekciju. Ovo je postavilo pitanje opravdanosti korišćenja antibiotika kod virusnih infekcija, imajući u vidu da antibiotici ne deluju na viruse. Nepravilna upotreba antibiotika može dovesti do razvoja antibiotske rezistencije, stvarajući dodatne izazove u lečenju infekcija.


Uloga Farmaceutske komore Srbije u pravilnoj primeni antibiotika

Farmaceutska komora Srbije razvila je uslugu izdavanja antibiotika kako bi pružila pacijentima neophodne informacije o pravilnoj primeni ovih lekova. Cilj ove usluge je da farmaceuti pruže individualno prilagođene informacije i uputstva kako bi motivisali građane da se pridržavaju propisane terapije, čime bi se smanjila verovatnoća za razvoj antibiotske rezistencijem, prenosi "Mondo". 

 
Republika

Foto: Shutterstock

Svaki antibiotik zahteva određeni režim doziranja

 

kako bi bio efikasan. Pravilno uzimanje antibiotika u određenim vremenskim intervalima omogućava održavanje terapijske koncentracije leka u krvi, što je ključno za uspešnost terapije. Preskakanje doza ili nepravilni intervali uzimanja mogu dovesti do nedovoljne koncentracije leka u krvi, odlažući rešavanje zdravstvenih problema i doprinoseći razvoju antibiotske rezistencije.


Antibiotike treba uzimati onoliko dana koliko je propisao lekar, čak i ako simptomi bolesti nestanu pre isteka terapije. Prekid terapije može dovesti do razvoja antibiotske rezistencije, otežavajući lečenje i stvarajući izazove za buduće infekcije.

Važno je voditi računa o načinu primene antibiotika u odnosu na obrok, kao i o mogućim interakcijama sa hranom i pićem. Neki proizvodi poput mleka, grejpfruta i alkohola mogu uticati na resorpciju i metabolizam antibiotika, te je važno pridržavati se preporuka farmaceuta i lekara.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading