OVIH PET NAMIRNICA JEDEMO KAO "LUDI" A SMRT SU ZA SRCE: Mogu začepiti ARTERIJE i izazvati tihe ali kobne srčane probleme!

Autor:

Lifestyle

03.12.2023

09:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obratite pažnju i smanjite ove namirnice.

OVIH PET NAMIRNICA JEDEMO KAO "LUDI" A SMRT SU ZA SRCE: Mogu začepiti ARTERIJE i izazvati tihe ali kobne srčane probleme!

Foto: shutterstock

Žena na samrti

Začepljene arterije predstavljaju ozbiljan zdravstveni problem, ističe dr Tomi Mišel, porodični lekar u Americi, koji naglašava da ovo stanje često ne pokazuje jasne znakove sve do pojave ozbiljnih zdravstvenih komplikacija poput srčane insuficijencije, moždanog udara i koronarne bolesti.

Ateroskleroza, nakupljanje plaka na arterijama, može biti veoma opasna, ali se može relativno lako sprečiti. Dr Mišel naglašava da je važno prepoznati rizike i preduzeti odgovarajuće korake kako bi se smanjila opasnost od začepljenja arterija.

Republika

Foto: pixabay.com

Ova hrana može uzrokovati razne srčane probleme


Namirnice koje mogu doprineti začepljenju arterija



Suvo meso, maslac, biskvit, punomasni sir i mleko, kao i pržena hrana, predstavljaju namirnice koje mogu značajno doprineti stvaranju plaka na arterijama.

Dr Mišel ističe da je važno voditi računa o unosu ovih namirnica i da je umerenost ključna. Na primer, prekomerna konzumacija suvog mesa može dovesti do prekomernog unosa soli i drugih konzervansa, dok visok nivo zasićenih masti u maslacu može doprineti začepljenju arterija. Takođe, važno je obratiti pažnju na količinu konzumiranog punomasnog sira i mleka, te izbegavati prekomernu upotrebu pržene hrane.


Dr Mišel savetuje da se prilikom pripreme hrane koriste zdravije alternative, poput zamene putera veganskim varijantama ili korišćenje biljnog mleka umesto punomasnog mleka. Takođe, preporučuje se biranje zdravijih opcija keksa, poput onih od celih žitarica ili zaslađenih medom. Ove male promene u ishrani mogu značajno doprineti očuvanju zdravlja arterija i prevenciji ateroskleroze.


Ateroskleroza i začepljene arterije mogu imati ozbiljan uticaj na zdravlje, te je važno prepoznati faktore rizika i preduzeti korake ka očuvanju zdravlja kardiovaskularnog sistema. Pravilna ishrana, umerenost u konzumaciji određenih namirnica, kao i promene u načinu života, mogu značajno doprineti sprečavanju ovog ozbiljnog zdravstvenog problema.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading