REŠITE SE NESANICE POMOĆU ISHRANE: Svi pravimo OVE greške zbog kojih ne spavamo dobro!

Autor: M.O.

Lifestyle

26.11.2023

19:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vreme je da mirno spavate!

REŠITE SE NESANICE POMOĆU ISHRANE: Svi pravimo OVE greške zbog kojih ne spavamo dobro!

Foto: Shutterstock

Sigurno vam se s vremena na vreme dogodi da ne možete da zaspite nakon celodnevnih aktivnosti. Povremena neprospavana noć ne mora da znači da je to nesanica. Međutim, ako vam se to dešava češće, možda imate hroničnu nesanicu.

Kratkotrajna nesanica se može javiti tokom stresnih perioda u životu. Na primer, ako prolazite kroz razvod ili ste pod velikim pritiskom na poslu. Osobama koje često putuju na duže relacije insomnija se može desiti zbog promene vremenske zone, zbog neusaglašenosti vašeg biološkog sata sa onim vremenskim. Ovakva privremena nesanica može trajati i do tri meseca.


Jasna Vujičić, viši dijetetičar-nutricionista, objašnjava da se nesanica može ublažiti boljim izborom namirnica.
Republika

Foto: shutterstock

Zbog ove hrane imamo nesanicu


Eliminisanje kofeina

Jutarnja kafa je ritual kod mnogih, ali izbegavanje kofeina u hrani i piću tokom dana može značajno uticati na kvalitet sna. Čak i male količine kofeina koje se nalaze u čokoladi mogu uticati na san te noći. Gazirana bezakloholna pića tipa kola i energetska pića su takođe krcata kofeinom. Neki lekovi protiv bolova i tablete za mršavljenje takođe sadrže kofein. Umesto toga, preporučuju se kompleksni ugljeni hidrati, proteini i namirnice sa melatoninom, prenosi "Kurir".

Lagana večera

Lagana večera, poput integralnog peciva ili žitarica uz nemasne proteine, povrće i namirnice sa melatoninom, može olakšati proces spavanja. Važno je izbegavati tešku hranu i velike obroke pre spavanja, kako bi se izbeglo preopterećenje probavnog sistema.

Bolji izbor tečnosti

Umesto alkohola, preporučuje se konzumacija toplog mleka i čaja od kamilice pre spavanja. Važno je izbegavati preteran unos tečnosti uveče kako bi se izbegli noćni izleti u kupatilo.

Vežbe i nesanica

Redovne vežbe pomažu u kvalitetnijem spavanju, ali je važno izbegavati intenzivne vežbe uveče. Nežne vežbe uma i tela, poput joge ili tai či-a, mogu biti korisne neposredno pre odlaska na spavanje.

Ostali faktori

Stimulansi poput nikotina i kofeina mogu pogoršati nesanicu, dok neki lekovi za spavanje mogu imati nuspojave i postati navika. U slučaju hronične nesanice, važno je konsultovati se sa lekarom kako bi se identifikovao uzrok i pronašlo odgovarajuće rešenje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading