OVU HRANU JE NAJGORE JESTI ZA DORUČAK: Svima nam često "padne" pod ruke, a pravi HAOS u organizmu!

Autor: M.O.

Lifestyle

20.11.2023

09:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Doručak nikako ne bismo smeli da zanemarimo i olako ga shvatimo.

OVU HRANU JE NAJGORE JESTI ZA DORUČAK: Svima nam često "padne" pod ruke, a pravi HAOS u organizmu!

Foto: pexels.com

Šta žena jede

Doručak je obrok koji se često zanemaruje, ali je zapravo najvažniji obrok u toku dana. Upravo zato je važno da pažljivo biramo hranu kojom započinjemo dan, posebno ukoliko smo na granici dijabetesa.

Dijetetičarka Meri Sabat ističe da je izbor hrane za doručak od presudnog značaja za očuvanje našeg zdravlja.

Republika

Foto: Photo by Brooke Lark on Unsplash

Obratite pažnju šta doručkujete


Prema rečima Sabat, najgori izbor za doručak su slatke žitarice i peciva. Ove namirnice su pune rafinisanih ugljenih hidrata i dodatih šećera, što može dovesti do naglog skoka šećera u krvi. Osim toga, konzumiranje ovakvih namirnica može povećati rizik od razvoja dijabetesa. Zbog toga je važno izbegavati popularne žitarice i peciva koja sadrže visok nivo šećera i rafinisanih ugljenih hidrata.

Sabat takođe ističe da su oštre fluktuacije šećera u krvi opterećenje za insulinski odgovor tela, što može dovesti do razvoja insulinske rezistencije. Ovo je ključni faktor u progresiji prema graničnom dijabetesu.

Važno da izbegavamo krofne, mafine, kroasane i druga slatka peciva koja sadrže šećer i nezdrave masnoće, a istovremeno su siromašna hranljivim sastojcima.

Kada je u pitanju izbor zdrave hrane za doručak, Sabat preporučuje namirnice od celog zrna, kao i one koje sadrže složene ugljene hidrate, zdrave masti, nemasne proteine i vitamin B. Dobri izbori su jaja, koja su bogata visokokvalitetnim proteinima, gvožđem, vitaminima, mineralima i karotenoidima.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading