SPAVANJE SA UPALJENIM GREJANJEM UGROŽAVA ZDRAVLJE: Ovo je IDEALNA temeratura, sve preko toga je RIZIK!

Autor: M.O.

Lifestyle

18.11.2023

15:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obratite pažnju na temeraturu u sobi pre spavanja.

SPAVANJE SA UPALJENIM GREJANJEM UGROŽAVA ZDRAVLJE: Ovo je IDEALNA temeratura, sve preko toga je RIZIK!

Foto: pixabay.com

Sezona grejanja je već u punom jeku, a temperature polako opadaju, dok na planinama već pada sneg. Važno je održavati optimalnu temperaturu u prostoriji u kojoj provodimo vreme - ne previše toplo, ali ni prehladno. Stručnjaci preporučuju idealnu temperaturu od oko 18 stepeni Celzijusa, posebno u prostorijama gde se najčešće zadržavamo.

Postavlja se pitanje da li je potrebno povećavati temperaturu unutar prostorije tokom noći, kada temperature napolju padaju. Odgovor je - ne!

Trebalo bi obratiti pažnju na centralno grejanje koje se često isključuje tokom noći, a to nije slučajno. Povišena temperatura u sobi može uticati ne samo na kvalitet sna, već i na opšte zdravlje.

Republika

Foto: shutterstock

Spavanje sa upaljenim grejanjem je štetno

 

Kako?

U večernjim satima, temperatura tela prirodno opada, što je signal za pripremu organizma za san. Međutim, ako je temperatura u sobi previsoka, telo će teže pronaći opuštanje pre spavanja, bez obzira na umor. To može negativno uticati na san i opšte dobrostanje.

S obzirom na sezonu prehlade i gripa, važno je preduzeti korake kako biste očuvali zdravlje disajnih puteva. Istraživanje sa Medicinskog univerziteta u Varšavi pokazalo je da "određene metode zagrevanja" u zatvorenim prostorima predstavljaju faktore rizika za alergijski rinitis i astmu. Centralno grejanje može isušiti nos i grlo, smanjujući zaštitni sloj, što može rezultirati češćim curenjem nosa i otežanim disanjem.

Takođe, koža može biti pogođena. Centralno grejanje često uzrokuje isušivanje kože.

- Isključivanje grejanja tokom noći odličan je način da se ublaži suvoća kože, posebno ako imate stanja kao što je ekcem ili druga upalna oboljenja - naglašava dr Hiba Injibar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading