AKO PATITE OD JEDNE BOLESTI IZBEGAVAJTE TUŠIRANJE VRUĆOM VODOM: Kardiolog UPOZORAVA jer ubrzava rad OVOG organa i spušta PRITISAK!

Autor: M.O.

Lifestyle

31.10.2023

11:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako imate kardiovaskularnih problema, poslušajte ove savete.

AKO PATITE OD JEDNE BOLESTI IZBEGAVAJTE TUŠIRANJE VRUĆOM VODOM: Kardiolog UPOZORAVA jer ubrzava rad OVOG organa i spušta PRITISAK!

Foto: Shuterstock

Smrt Metjua Perija nas je sve podsetila koliko je važno da se brinemo o sebi i vodimo brigu o zdravlju.

Kardiolog Nikša Drinković je podelio stručno mišljene o mogućem uzroku smrt popularnog glumca. 

Profesor Drinković ističe da osobe sa kardiovaskularnim oboljenjima ne treba da se izlažu ekstremnim temperaturama poput onih u đakuziju. Čak i osobe bez dijagnostikovanih srčanih problema treba da budu oprezne pri ulasku u đakuzi, jer se problemi sa krvnim sudovima mogu razvijati postepeno, često bez prepoznatljivih simptoma.

Iako nema informacija o prethodnim srčanim problemima kod Perija, poznato je da je godinama patio od problema sa alkoholizmom i prošao kroz nekoliko tretmana.

Republika

Foto: Shutterstock

Ako patite od kardiovaskularnih problema, u opasnosti ste od toplog tuširanja

 

Ovaj tragični događaj podseća nas na važnost brige o zdravlju srca i redovnih kontrola, čak i ako nismo svesni skrivenih rizika.

- Moguće je da je dugotrajno prekomerno konzumiranje alkohola uticalo i na razvoj kardiomiopatije, što podrazumeva slabljenje srčanog mišića i slabiju snagu pri "pumpanju" krvi. Moguće je da nije znao da ima te tegobe - rekao je on ali to su bolesti čija je prva manifestacija u više od 50 odsto slučajeva, upravo je infarkt pri većem naporu,  piše 24sata.

Visoke temperature u đakuziju mogu izazvati širenje krvnih sudova, što može dovesti do pada krvnog pritiska i ubrzanog otkucaja srca.

Ovo povećava rizik od začepljenja krvnih sudova, posebno kod osoba koje već imaju srčane probleme. Kada se telo pregreje, krv se usmerava ka koži da bi je ohladila, ali telo u vodi ne može da reguliše temperaturu znojenjem. Ovo dodatno opterećuje srce jer mora ponovo da uspostavi normalnu cirkulaciju.

Simptomi se mogu javiti uslovima uključuju pad ili porast krvnog pritiska, vrtoglavicu, mučninu, nepravilan srčani ritam i potencijalno srčani udar. Zbog toga je važno izbegavati izlaganje ekstremnim temperaturama, bilo vrućim ili hladnim, posebno ako imate probleme sa srcem.

Ako uživate u đakuziju, izaberite onu u kojoj možete da kontrolišete temperaturu vode i ne postavljajte je previsoko. Boravak u đakuziju treba da bude ograničen na do deset minuta, a uvek sa sobom treba da imate flašu hladne vode za rehidrataciju. I naravno, izbegavajte konzumiranje alkohola tokom takvih aktivnosti. 

 

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading