PET RAZLOGA ZBOG KOJIH VAM "IGRA OKO": Stručnjaci upozoravaju kad MORATE da odete KOD LEKARA

Autor:

Lifestyle

11.10.2023

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nevoljno pomeranje očnog kapka može da bude dosadno, ali ne uvek i zabrinjavajuće.

PET RAZLOGA ZBOG KOJIH VAM "IGRA OKO": Stručnjaci upozoravaju kad MORATE da odete KOD LEKARA

Foto: shutterstock

ženi igra oko

Svakome od nas se dogodilo da primeti kako nam „igra oko“. Ali, ovaj tik u isto vreme može da bude znak upozorenja da smo umorni ili da smo previše vremena proveli pred ekranom.

Ukoliko s vremena na vreme osetite da vam „igra oko“, razlozi mogu da budu:

1. Stres i anksioznost

2. Umor i iscrpljenost

3. Veća količina kofeina ili alkohola

4. Pojedine vrste lekova

5. Suvoća oka

„Igranje oka“ obično se deli u dve kategorije.

Miokimija očnih kapaka predstavlja blagi slučaj povremenog trzanja očiju i većini pacijenata koji imaju ovu vrstu „igranja oka“ nije potrebno lečenje.

Benigni esencijalni blefarospazam predstavlja trajne, nevoljne kontrakcije zbog kojih se oko delimično ili potpuno zatvara.

Republika

Foto: shutterstock

Dugotrajno gledanje u ekran može da rezultuje "igranjem oka"

 

Studija objavljena 2020. godine sugeriše da 20 do 30 odsto ljudi koji imaju benigni esencijalni blefarospazam imaju porodičnu istoriju ovog stanja. Ali, ovo stanje takođe može da bude uslovljeno mestom gde živite ii poslom kojim se bavite, jer studija iz 2022. godine pokazuje da život u gradu, bavljenje stresnim poslom ili provođenje mnogo vremena ispred ekrana mogu da utiču na pojavu trzanja oka.

„Igranje oka“ može da potraje nekoliko dana ili nekoliko nedelja, a stručnjaci predlažu da se dovoljno odmarate i pronađete način da se opustite.

Britanski San prenosi sugestije stručnjaka tamošnjeg nacionalnog udruženja za brigu o zdravlju, koji podsećaju da je tik u najvećem broju slučajeva bezopasan.

Ono što može da bude od pomoći je smanjenje unosa kofeina i alkohola. Ukoliko sumnjate da vam „oko igra“ kao posledica uzimanja nekih lekova, nikako nemojte prekidati terapiju bez prethodnog odobrenja lekara.

Dr Korenlijus Rene, konsultant okuloplastičnog hirurga u Kembridžu, ima nekoliko saveta za sve one koji veliki broj sati tokom dana provode ispred ekrana.

Republika

Foto: Shutterstock

Veći unos kofeina može da izazove tikove poput "igranja oka"

 

- Pridržavajte se pravila 20:20:20, odnosno na svakih 20 minuta napravite pauzu u trajanju od 20 sekundi kad ćete gledati u daljinu. Takođe, ne zaboravite da trepćete; iako mnogi misle da to rade automatski, osobe koje provode mnogo vremena ispred ekrana ne trepću dovoljno – kaže dr Rene.

Kad bi trebalo da potražite lekarsku pomoć?

Britanski zdravstveni stručnjaci savetuju da bi zbog tika koji je u narodu poznat kao „igranje oka“ trebalo zatražiti lekarsku pomoć ako vam „oko igra“ duže od dve nedelje, ako u zahvaćenom području osetite slabost ili ukočenost, kao i ako mislite da se ova nevoljna radnja javlja usled uzimanja nekih lekova.

Dr Luk Pouls kaže da produženi trzaj oka u nekim slučajevima može da bude rani pokazatelj mulitpla skleroze ili Parkinsonove bolesti, progresivnog poremećaja mozga koji može da dovede do ukočenosti i napetosti mišića.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading