IMPRESIVNE PREDNOSTI VOĆA KOJE SE NAJVIŠE JEDE U SVETU: Jabuke su ČUDO - poboljšavaju zdravlje na više načina

Autor: N.J.

Lifestyle

29.09.2023

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživanje kaže da jabuke mogu pomoći u mršavljenju, dok takođe poboljšavaju zdravlje creva i mozga, ali to nisu njihove jedine prednosti.

IMPRESIVNE PREDNOSTI VOĆA KOJE SE NAJVIŠE JEDE U SVETU: Jabuke su ČUDO - poboljšavaju zdravlje na više načina

Foto: Shutterstock

Jabuke su voće koje se najviše konzumira u svetu. Neki ih koriste u receptima kao što su pite, kolači, mafini, džem, salate, ovsene kaše ili smutiji. Pored mogućnosti u kulinarstvu, jabuke se zdravo voće i imaju velike dobrobiti.

Prednosti jabuka

1. Hranjive su

Jabuke se smatraju voćem bogatim hranjivim materijama. U 200 grama ima samo 100 kalorija, a dobar su izvor vlakana i vitamina C.

Foto: YouTube/ Kuhanje je zabavno

Pita sa jabukama

2. Mršavljenje

Jabuke su bogate vlaknima i vodom, zbog čega brzo zasite. Istraživanje naglašava da unos jabuka može značajno smanjiti indeks telesne mase (BMI), faktor rizika za srčane bolesti povezan s težinom, piše "Healthline".

3. Jabuke su važne za srce

Jabuke smanjuju šanse od srčanog udara. Istraživanja su otkrila da je konzumacija 100 - 150 grama celih jabuka povezana s manjim šansama za srčane bolesti i faktorima rizika poput visokog krvnog pritiska.

Foto: pixabay.com

Zelena jabuka za zdravlje srca

4. Manje šanse za dijabetes

Jabuke takođe mogu smanjiti šanse za dijabetes tipa 2.

Kompilacija studija otkrila je da je konzumacija jabuka i krušaka povezana sa 18%-tnim smanjenjem rizika od dijabetesa tipa 2. Samo jedna porcija nedeljno može smanjiti rizik za 3 odsto.

5. Zdravlje creva

Jabuke sadrže pektin, vrstu vlakana koja deluje kao prebiotik u crevnom mikrobiomu, a zdrava creva često su ključni izvor za bolje zdravlje.

6. Pomaže u borbi protiv astme

Jabuke bogate antioksidansima mogu pomoći u smanjenju upale disajnih puteva povezane s alergijskom astmom.

Kora jabuke bogata je antioksidansom kvercetinom, koji pomaže u regulaciji imunološkog sistema i smanjenju upale. 

Foto: shutterstock

Jabuke pomažu kod astme

7. Zdravlje mozga

Kvercetin u jabukama može zaštititi mozak od oštećenja uzrokovanih oksidativnim stresom. Meta - analiza 14 studija na životinjama sugeriše da bi kvercetin mogao imati neka preventivna svojstva protiv Alcajmerove bolesti (AD). Ipak, istraživači su doveli u pitanje neke od metodologija studije i verovali su da je potrebno više istraživanja da bi se zaključilo.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading