NEOBIČAN SIMPTOM POKAZUJE DA LI BOLUJETE OD DIJABETESA: Ako osećate ovakav UKUS u ustima, odmah se javite lekaru!

Autor: N.J.

Lifestyle

22.09.2023

11:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Specifičan dah ukazuje da je reč o dijabetesu.

NEOBIČAN SIMPTOM POKAZUJE DA LI BOLUJETE OD DIJABETESA: Ako osećate ovakav UKUS u ustima, odmah se javite lekaru!

Foto: shutterstock

Neprijatan zadah

Istraživanje je otkrilo da bi mogla postojati veza između lošeg zadaha i obe vrste dijabetesa, a evo na šta bi trebalo obratiti pažnju.  Neprijatan zadah često se smatra rezultatom loše oralne higijene, ali zapravo postoji veza između dijebetesa i neprijatnog zadaha.

Istraživanja su prethodno otkrila da postoje dva aspekta lošeg zadaha koji mogu uticati na dijabetes: parodontna bolest i visok nivo ketona u krvi.

Parodontne bolesti poput gingivitisa su upalna stanja koja napadaju zube i kosti, a poznato je da upala utiče na metabolizam i time pogoršava simptome postojećeg dijabetesa. Studija iz 2013. u Journal of Dental and Medical Sciences otkrila je da trećina pacijenata s dijabetesom ima i neku vrstu parodontne bolesti. Drugi mogući trag je visok nivo ketona u krvi, što može dovesti do dijabetičke ketoacidoze (DKA). DKA može biti vrlo opasan, a sastoji se od proizvodnje visokih nivoa ketona poput acetona, hemikalije koja se nalazi u laku za nokte i može uzrokovati da vaš dah miriše na to.

Foto: Pixabay

Merenje šećera u krvi

Dijabetička ketoacidoza najčešća je kod ljudi koji boluju kod dijabetesa tip 1, čiji se nivo šećera u krvi ne drži pod kontrolom. Drugi znaci su slatki ili voćkast miris u dahu, bol u stomaku i češće mokrenje.

Ključni simptomi dijabetesa uključuju duže zaceljivanje rana, zamagljen vid, gubitak težine bez pokušaja ili svrbež oko genitalija. Simptomi za oba tipa dijabetesa su slični, ali oko 90 odsto slučajeva dijabetesa je tip dva, piše "Miror".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading