PET NAMIRNICA KOJE BI TREBALO DA IZBEGAVATE AKO PLANIRATE TRUDNOĆU: Jedna važi za zdravu, a može da bude POSEBNO OPASNA

Autor:

Lifestyle

26.09.2023

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dijetetičari savetuju da bi žene koje planiraju trudnoću trebalo da povedu računa o izboru namirnica nekoliko meseci pre nego što ostanu u drugom stanju.

PET NAMIRNICA KOJE BI TREBALO DA IZBEGAVATE AKO PLANIRATE TRUDNOĆU: Jedna važi za zdravu, a može da bude POSEBNO OPASNA

Foto: Unsplash / Pablo Merchán Montes

Školjke, nepasterizovani mlečni proizvodi i meki sirevi su van jelovnika trudnica, zbog rizika od potencijalnih bakterija koje bi mogle da ugroze njih ili njihovu nerođenu bebu.

Ali dijetetičari takođe upozoravaju da bi neku hranu trebalo izbegavati kad pokušavate da zatrudnite.

Dijetetičarka Ro Hantris otkrila je koje namirnice i napitke bi isključila iz ishrane ili ih uzimala u minimalnoj količini kad bi pokušavala da ostane u drugom stanju.

1. Alkohol

Sve buduće majke bi trebalo da se uzdržavaju od unosa alkoholnih pića. Ukoliko ste u drugom stranju ili pokušavate da zatrudnite, alkohol može loše na utiče kako na organizam buduće majke, tako i na fetus, upozoravaju iz Nacionalne službe za zdravlje Velike Britanije, prenosi Daily Mail.

Konzumiranje alkohola u trudnoći može da dovede do dugotrajne štete za bebu i što trudnica više pije, rizik je veći.

- Ukoliko majka konzumira alkohol tokom trudnoće, to povećava rizik od pobačaja i rođenja mrtvog deteta, kao i poremećaj fetalnog alkoholnog spektra koji može da uzrokuje mentalne i fizičke probleme kod bebe – navodi dijetetičarka Hantris i dodaje:

- Ali, alkohol nije štetan samo za trudnice; on takođe može da smanji šansu za začeće.

2. Kofein

Ukoliko planirate trudnoću, trebalo bi da ograničite unos kofeina, iako on nema negativan uticaj na trudnoću kad se konzumira umereno.

- Preveliki unos kofeina povezan je sa povećanom šansom za pobačaj – navodi dijetetičarka Hantris.

Ona predlaže da žene ne unose više od 200 miligrama kofeina dnevno kada pokušavaju da ostanu u drugom stanju. U proseku, to je oko dve šolje instant kafe.

Foto: Shutterstock

Ukoliko planirate da zatrudnite, ograničite unos kofeina

Ukoliko unosite previše kofeina dok ste trudni, rizikujete komplikacije, kao što su mala porođajna težina bebe i pobačaj, poručuju iz Nacionalne službe za zdravlje Velike Britanije.

3. Masna riba

Losos, skuša i sardine su bogati izvori hranljivih materija, pa čudi što dijetetičari preporučuju budućim majkama da ne preteruju sa unosom masnih riba dok pokušavaju da zatrude.

- Iako su ove vrste riba odličan izvor hranljivih materija, uključujući gvožđe, jod i omega-3 masne kiseline, trebalo bi ih ograničiti na dve porcije nedeljno zbog zagađivača koje sadrže, a koji se mogu nakupiti u telu i naneti štetu detetu u razvoju – upozorava dijetetičarka.

Previše masne ribe može biti štetno za nerođenu bebu jer sadrži dioksine i polihlorovani bifenile, navode iz Nacionalne službe za zdravlje Velike Britanije.

Foto: pixabay.com

Iako su masne ribe zdrave, buduće mame mogu da ih konzumiraju samo povremeno

Iz ove službe takođe dodaju da bi trudnice takođe trebalo da izbegavaju gotovu, hladno dimljenu ili sušenu ribu, jer bi one mogle da budu kontaminirane listerijom, bakterijom koja izaziva crevnu infekciju i koja može da bude izuzetno rizična za trudnice i da dovede do pobačaja ili rođenja mrtvog deteta.

Kako navode na sajtu Zavoda za javno zdravlje Beogradnajbolji način prevencije listerioze je sprečavanje mogućnosti kontaminacije hrane tokom proizvodnje i obrade. Važna je, ističu, i termička obrada hrane životinjskog porekla, pasterizacija mleka i mlečnih proizvoda, kao i pranje povrća pre jela. Trudnicama se savetuje izbegavanje konzumiranja mekih sireva i mesnih delikatesnih proizvoda.

4. Hrana bogata vitaminom A

Namirnice kao što su jaja, goveđa džigerica i riblje ulje trebalo bi izbegavati ako pokušavate da zatrudnite, kažu stručnjaci.

- Kad se konzumira u prevelikoj količini, vitamin A može da bude štetan za nerođenu bebu – kaže dijetetičarka Hantris.

Vitamin A se formira u telu kada se razgradi beta-karoten. Previše vitamina A može da izazove malformacije fetusa koje uključuju spina bifidu (rascep kičmenog stuba), male oči, zečju usnu, rascep nepca, deformisane uši i deformitete udova, bubrega, genitalija, srca, štitne žlezde i skeleta, prema Komitetu za toksikologiju pri Agenciji za standarde hrane.

5. Trans masti

Trans masti, koje se nalaze u margarinu, kolačima, keksu i brzoj hrani, buduće mame bi trebalo da izbegavaju.

Foto: Youtube/ CooKing

Kolači sa margarinom dozvoljeni su tek povremeno ženama koje žele da zatrudne

- Unos trans masti je povezan sa povećanjem neplodnosti i može da utiče na dužinu trudnoće, što može da dovede do razvojnih defekata i pobačaja – upozorava dijetetičarka Hantris.

Međutim, ona napominje da trans masti nisu toliko veliki problem kao što je to nekada bio slučaj. Naime, proizvođači su značajno smanjili nivoe trans masti u hrani poslednjih godina zbog njihovog poznatog lošeg uticaja na zdravlje, kao što je povećan rizik od srčanih bolesti i krvnih ugrušaka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:


 

Komentari (0)

Loading