AKO OVO RADITE TOKOM SPAVANJA MOŽDA STE BOLESNI: Svima nam se dešava JEDNO za šta mislimo da je normalno a NIJE!

Autor: M.O.

Lifestyle

03.09.2023

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

I tokom spavanja možete imati simptome bolesti.

AKO OVO RADITE TOKOM SPAVANJA MOŽDA STE BOLESNI: Svima nam se dešava JEDNO za šta mislimo da je normalno a NIJE!

Foto: shutterstock

Ako ste često umorni ili imate teškoće s uspavljivanjem, moguće je da imate neki pritajeni zdravstveni problem. Imajte na umu da manjak sna povećava rizik za srčani udar i bolesti srca, a i druge bolesti vrebaju.

Svi se osećamo pomalo umorno u prvim trenucima nakon buđenja. Problemi poput otežanog uspavljivanja, isprekidanog sna i brzog buđenja nakon što zaspimo povećavaju rizik od raznih oboljenja. Donosimo popis pet znakova i simptoma koje nikada ne biste smeli da ignorišete.

Snažno hrkanje

Iako se možda čini kao nešto posve bezopasno, snažno hrkanje može da bude znak apneje. Apneja je uzrokovana zatvaranjem disajnih puteva tokom sna, što dovodi do pada nivoa kiseonika i za posledicu ima česta buđenja. Češća je inače kod gojaznih osoba i onih koje imaju deblji vrat.

Partner osobe s apnejom može da primeti duge pauze između udaha dok osoba spava, a potom hvatanje vazduha ili zvuk nalik na gušenje kad se disanje nastavi. Blagi slučajevi apneje ne zahtevaju uvek lečenje, ali teži oblici mogu biti opasni jer povećavaju rizik za srčani udar.

Foto: Shutterstock

Ovi simptomi u snu mogu da otkriju bolest.

 

 

Stalan osećaj snažnog umora

Može da bude znak anemije, a ostali simptomi uključuju manjak energije, bledilo kože, glavobolje, vrtoglavice, hladne ruke i stopala, lomljive nokte. Ekstremni umor može biti važan simptom neprepoznate ili neodgovarajuće lečene bolesti štitnjače. Izrazit umor je simptom i celijakije - upale sluzokože tankog creva. Posledica je slaba apsorpcija hranljivih materija iz hrane uključenih u metaboličke procese. Među njima su gvožđe, folna kiselina i vitamin B12.

Sindrom nemirnih nogu

Radi se o bolesti nervnog sistema koja je povezana s nelagodnim osećajem trnaca u nogama koji se može ublažiti samo neprekidnim pomicanjem nogu. Pogoršava se u večernjim satima i noću, pa čini nemogućim kvalitetan noćni san. Može da zahvati i ruke. Smatra se da je ovaj sindrom uzrokovan manjkom dopamina u mozgu.

Potrebno je prvo otkriti šta je dovelo do toga. Javlja se u bilo kom životnom dobu, dva puta češće kod žena nego kod muškaraca. Ovaj sindrom mogu da prouzrokuju oslabljena funkcija bubrega, dijabetes, hipotireoza, fibromijalgija ili Parkinsonova bolest.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading