NAJSMRTONOSNIJI VIRUS NA SVETU JE STIGAO U EVROPU: Izaziva KRVARENJE iz nosa i jako povraćanje, smrtnost je čak 40 odsto!

Autor: M.O.

Lifestyle

29.08.2023

13:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Krpelji su glavni prenosioci ovog virusa.

NAJSMRTONOSNIJI VIRUS NA SVETU JE STIGAO U EVROPU: Izaziva KRVARENJE iz nosa i jako povraćanje, smrtnost je čak 40 odsto!

Foto: AP/Jane Burlow

Virus nazvan "groznica od krvarenja iz nosa" sa stopom smrtnosti od 40 odsto stigao je u drugu evropsku zemlju te mnogi strahuju od njegovog proširenja.


Severna Makedonija je 14. avgusta potvrdila novi slučaj krimsko-kongo hemoragične groznice (CCHF), prema najnovijem izveštaju Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je ovu bolest jednom od devet bolesti koje "predstavljaju najveći rizik po javno zdravlje zbog svog epidemijskog potencijala”.


Virus koji se prenosi krpeljima izaziva teško krvarenje kod pacijenata. Njegov početak je često veoma brz, izazivajući unutrašnje i spoljašnje krvarenje - neki su to nazvali "groznica krvarenja iz nosa".
Republika

Foto: Shutterstock

Hemoragična groznica Krimskog Konga je virus koji prenose krpelji

 

Prenošenje CCHF sa čoveka na čoveka je manje verovatno od prenošenja virusa krpeljima, koji obično prenose ptice selice.

Ranije ove godine, 30. jula, Severna Makedonija je prijavila smrtni slučaj CCHF u centralnom delu zemlje. Pacijent je bio poljoprivredni radnik koji je prijavio ubod krpelja, a zatim dobio groznicu pre nego što je hospitalizovan i kasnije umro, prenosi "Mirror".

Simptomi groznice krvarenja iz nosa su iznenadni, sa temperaturom, bolovima u mišićima, vrtoglavicom, bolom u vratu, leđima, glavoboljom i bolom u očima. Mučnina, povraćanje, dijareja, bol u stomaku i grlobolja takođe se mogu javiti rano, praćeni oštrim promenama raspoloženja i konfuzijom, navodi Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

SZO i druge zdravstvene organizacije su zabrinute jer širenje ovog virusa može biti munjevito. 

Virus je prvi put otkriven (na Krimu 1944. godine) i regiona gde je prvi put izolovan (u Kongu više od decenije kasnije). CCHF infekcije se obično javljaju na Balkanu, kao iu severnoj Africi, Španiji, Turskoj i Rusiji.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading