MOŽDA IMATE TROMB A DA TOGA NISTE NI SVESNI: Može da bude SMRTONOSAN, pogledajte da li imate OVE simptome!

Autor: M.O.

Lifestyle

30.08.2023

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obavezno obratite pažnju na simptome!

MOŽDA IMATE TROMB A DA TOGA NISTE NI SVESNI: Može da bude SMRTONOSAN, pogledajte da li imate OVE simptome!

Foto: pexels.com

Strašna medicinska statistika pokazuje da su bolesti srca i krvnih sudova na samom vrhu zdravstvenih tegoba, a tromboza je odmah uz njih. 

Oboljenje je javlja u arterijama i venama, ali i u mikrocirkulaciji ekstremiteta, stomaka, srca, pluća, mozga, bubrega i drugih organa i tkiva i to je čini multisistemskom bolešću.

Pušenje, visok krvni pritisak i određeni lekovi, poput estrogena, povećavaju rizik od razvoja krvnih ugrušaka. Poznavanje simptoma može da vam spasiti život - rekao je dr Šon Maršes, a prenosi portal "EatThis".

Republika

Foto: Youtube/TV - Zvanični kanal 5.32K subscribers, pixabay

Tromboza može da bude smrtonosna

 

Svima nam se desilo da se posečemo na neki oštar predmet, pa odmah nakon toga se napravi krastica koja zaustavlja krv a zatim i otpadne. 

Ipak, do komplikacije dolazi kada ugrušci formiraju u unutrašnjosti krvnog suda bez nekog dobrog razloga (npr. povrede), ne rastvaraju se prirodno i tada mogu da izazovu opasne komplikacije, kao što je plućna embolija, koronarne bolesti srca, moždani udar…

Zgrušavanje krvi u šupljini krvnih sudova koje za posledicu ima začepljenost krvnih sudova, naziva se trombozom.

Možete imati tromb a da to i ne znate!

Krvni ugrušci najčešće se nalaze u nogama i blokiraju dovod kiseonika u okolno tkivo. Međutim, površinski ili krvni ugrušci u delu tela bez zahvaćenog tkiva ponekad mogu proći nezapaženo. Krvni ugrušci koji ne pokazuju simptome posebno su opasni jer, ako se ne leče, mogu da dovedu do ozbiljnih komplikacija na plućima ili mozgu - rekao je doktor!

Koji su simptomi tromboze?

  • Otok i bol u nozi poput grčeva,
  • crvenilo kože,
  • osećaj topline u predelu gde je nastao tromb

Budući da krvni ugrušci sprečavaju oksigenisanu krv da dopre do delova mozga, možete da osećate vrtoglavicu, zbunjenost ili da imate probleme s vidom ili govorom. Krvni ugrušci u mozgu mogu da uzrokuju širok spekat neuroloških problema, od opšte slabosti do moždanih udara. Ako osetite bilo šta neobično, potražite pomoć lekara što je pre moguće - savetuje Maršes.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading