POGLEDAJTE NOKTE I OTKRIĆETE BOLEST: OVE linije nikako ne ignorišite!

Autor: M.O.

Lifestyle

27.08.2023

10:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obratite pažnju na izgled vaših noktiju.

POGLEDAJTE NOKTE I OTKRIĆETE BOLEST: OVE linije nikako ne ignorišite!

Foto: pexels.com

Da li ste svesni da izgled vaših noktiju može ukazivati na potencijalne zdravstvene probleme? Često mogu biti znakovi koje vaše telo šalje da nešto nije u redu.

Važno je obratiti pažnju na boju, teksturu i oblik noktiju.

Verovatno ste primetili da se ponekad na noktima pojavljuju nabori u vidu suptilnih linija, koje mogu biti horizontalne ili vertikalne. Stručnjaci ističu da čak i to nosi značenje u vezi sa vašim telom.

Šta znače vertikalne linije na noktima? Vertikalne linije na noktima su najčešće primećene i javljaju se kod oko 20% odraslih osoba. Dermatološka stručnjakinja dr Ajvi Li objašnjava da su u većini slučajeva rezultat starenja.

Međutim, u retkim situacijama, dodaje dr Li, ove linije mogu biti indikatori nekog problema u organizmu, a najčešći uzroci su:

  • Anemija
  • Reumatoidni artritis
  • Kardiovaskularni problemi

Dr Li napominje da vertikalna linija koja prolazi sredinom nokta može ukazivati na nedostatak određenih vitamina, minerala ili drugih hranljivih materija, često folne kiseline ili proteina. Prema ekspertizama sa američke klinike "Mejo", ponekad se uz vertikalne nabore može pojaviti i crvena linija pri osnovi nokta, što može ukazivati na lupus, autoimunu bolest koja se često dijagnostikuje u kasnijim fazama.

Republika

Foto: Printscreen

Nokti mogu da otkriju razne bolesti

 

Šta znače horizontalne linije na noktima? Sa druge strane, horizontalni nabori su ređi i poznati kao Boove linije. Često su posledica starih povreda ili zaustavljanja rasta nokta tokom određenog vremenskog perioda. Dr Li napominje da su često povezani sa mehaničkim povredama.

U nekim slučajevima, horizontalne linije na noktima mogu biti znak kožnih oboljenja kao što su ekcem, psorijaza ili hronična paronihija. Ako se uz ovo javlja i crvenilo ili osip na koži, važno je konsultovati dermatologa. Ipak, horizontalni nabori na noktima ponekad mogu ukazivati na ozbiljna stanja.

Boove linije se često primećuju kod osoba koje su preživele infarkt ili su imale ozbiljne operacije, kao i kod osoba koje primaju hemoterapiju. Dr Li dodaje da se ovi nabori mogu pojaviti i kod problema sa štitastom žlezdom, kada je njena funkcija poremećena, što utiče na hormonsku ravnotežu koja reguliše rast noktiju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading