PET NAMIRNICA KOJE NE SMETE JESTI NA PRAZAN ŽELUDAC: Nutricionista upozorava na neprijatnost nakon konzumiranja, a mi ne odustajemo od njih!

Autor: N.J.

Lifestyle

18.08.2023

11:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nutricionista upozorava na sledećih pet namirnica i tvrdi da ih nikako ne bi trebalo jesti na prazan želudac.

PET NAMIRNICA KOJE NE SMETE JESTI NA PRAZAN ŽELUDAC: Nutricionista upozorava na neprijatnost nakon konzumiranja, a mi ne odustajemo od njih!

Foto: shutterstock

Bolovi u želucu zbog hrane

Način na koji započinjete dan igra veliku ulogu u tome kako ćete se osećati. Nutricionista Rujuta Diveka kaže da dan nikada ne smete započeti čajem i kafom, što će verovatno šokirati upravo one koji piju prvo ovaj napitak ujutru. Kod određenih osoba kafa pomaže u redovnom pražnjenju creva, a kod većine na prazan želudac rezultira kiselošću ili dehiracijom.

Prema nutricionistkinji najbolji način da započnete dan je šaka potopljenih badema i grožđica, odmah ujutru. Nakon toga sledi čaša vode. To će vam pomoći da se osećate energičnije.

Evo nekoliko namirnica koje nikako ne smete jesti na prazan želudac:

1. Gazirana pića

Konzumiranje gaziranih pića je loše za vas, bez obzira na to u koje doba dana ih pijete. Još je gore piti ih na prazan želudac jer mogu izazvati mučninu i gasove.

Foto: pixabay.com

Sokovi i kokteli - nazdravljanje

2. Začinjena hrana

Jedenje začinjene hrane za doručak, a da ne uzmete ništa pre toga, nekada rezultira iritacijom želučane sluznice. Ne samo da će biti neugodno, već će uzrokovati i kiselost koja će vas uznemiravati narednih nekoliko sati.

Foto: pixabay.com

Začini u tegli na polici

3. Hladna pića

Ujutro uvek popijte mlaku vodu, čaj od limuna ili čaj od đumbira. To može pomoći u pokretanju vašeg metabolizma. Uzimanje hladnih napitaka poput hladne kafe ili ledenog čaja može oštetiti sluznicu i usporiti probavu, smatra nutricionistkinja Rupali Data, prenosi "NDTV".

Foto: Unsplesh

Koktel

4. Sirovo povrće

Sirovo povrće je zdravo i bogato vitaminima i mineralima. Ipak, ne preporučuje se za doručak jer sirovo povrće je pravi izazov za vašu probavu, posebno kad ga konzumirate na prazan želudac.

Foto: shutterstock

Kora pomorandže u činiji

5. Citrusi

Čaša sveže ceđenog soka od pomorandže? Zvuči zdravo, ali na prazan želudac može da izazove gorušicu. Jedini izuzetak je voda pomešana s limunom jer je limunov sok dosta razređen.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading