KORIŠĆENJE BALZAMA ZA USNE NA OVAJ NAČIN DOVODI DO POLNO PRENOSIVIH BOLESTI: Doktori upozoravaju "Ako se ne leči uzrokuje trajnu neplodnost"

Autor: N.J.

Lifestyle

27.07.2023

16:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Suva usta nisu samo posledica zimskih dana već se mogu javiti bilo kada.

KORIŠĆENJE BALZAMA ZA USNE NA OVAJ NAČIN DOVODI DO POLNO PRENOSIVIH BOLESTI: Doktori upozoravaju "Ako se ne leči uzrokuje trajnu neplodnost"

Foto: shutterstock

Hronično ispucale usne je gotovo nemoguće ignorisati, a ovo stanje nije samo posledica loše nege ili vetra tokom zimskih dana. Upravo, kada su usne suve posegnemo za balzamom ili labelom za usne, a ako ne čuvamo pravilno svoju kozmetiku ishod možda neće biti pozitivan. O tome pričao je i doktor Dirk Brinkman da deljenje kozmetičkih proizvoda može dovesti do brojnih infekcija.

- Ako neko ima oralni herpes i koristi balzam za usne ubrzo nakon oralnog seksa, balzam za usne može preneti infekciju - rekao je.

Upozorenje dolazi nakon što su infekcije prošle godine u Engleskoj porasle za 25 odsto na 392. 453, prema podacima Agencije za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA). Seksualno prenosive infekcije mogu se lečiti antibioticima, a ako se ne primete simptomi ili se ne testirate, možete imati čitav niz ozbiljnih problema. Doktor objašnjava:

- Ako se ne leči, SPI može povećati vaše šanse da se zarazite drugom polnom infekcijom, uključujući HIV. Nelečene polno prenosive bolesti mogu uzrokovati niz komplikacija i dugotrajnih zdravstvenih problema, uključujući trajnu neplodnost, kao i povećan rizik od ginekološkog raka - objašnjava.

Foto: shutterstock

Intiman odnos na stolu

Oralni seks na određene načina povezan je sa nekoliko oblika raka, uključujući rak vulve, vagine, penisa, anusa, glave i grla.

To je zbog humanog papiloma virusa (HPV) - poznatog i kao herpes - koji se širi bilo kojim oblikom kontakta koža na kožu, uključujući ljubljenje i intiman odnos.

Postoji oko 200 različitih vrsta bolesti, od kojih je većina bezopasna.

Ali dva soja - HPV16 i HPV18 - odgovorna su za većinu karcinoma povezanih s HPV - om, piše "Sun".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading