KADA SE OSPETE OD VRUĆINE PRAVITE OVU OGROMNU GREŠKU: Dermatolog objasnio - tako će svrab biti samo GORI!

Autor: M.O.

Lifestyle

18.07.2023

15:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Opim od vrućine je česta pojava tokom letnjeg perioda.

KADA SE OSPETE OD VRUĆINE PRAVITE OVU OGROMNU GREŠKU:  Dermatolog objasnio - tako će svrab biti samo GORI!

Foto: YouTube/Printscreen

Osip od znoja i vrućine, poznatiji kao miliarija, može se pojaviti bilo gde na telu. Često se predstavlja kao crveni osip ili male crvene kvržice koje izgledaju poput zrna znoja ili akni. Ljudi mogu iskusiti neprijatne senzacije u vidu svraba, peckanja ili bockanja.

Osip od vrućine se dešava kada znoj ne može da izađe iz znojnih kanala na površinu kože. Ovo blokira pore i izaziva zapaljenski odgovor tela u obliku osipa.

U pitanju je pojava koja se naziva miliarija i ovo je sve što treba da znate o njoj!

- Ovaj osip nastaje od znoja koji se skuplja pod kožom, ali zbog začepljenih kanala ne uspeva da izađe na površinu. Čest je kod dece kod kojih znojne žlezde nisu još uvek u potpunosti razvijene, ali itekako se događa i kod odraslih - rekao je dermatolog dr Adam Fridman.

Republika

Foto: Shutterstock

Velike toplote izazivaju svrab i alergiju.

 

Naziva se miliarija ili osip od toplote i dešava se kada je napolju vrućina i mnogo se znojimo.

Simptomi miliarije su osećaj svraba ili peckanja, kao i male, crvene izbočine, ili providni plikovi koji lako puknu. Najčešće se ovaj problem javlja na pregibima gde se koža "trlja" o tkaninu odeće koju nosimo.

Miliarija se može pojaviti ispod pazuha, kolena, na preponama, laktovima, ali i drugim mestima na koži. Važno je da ne pravite jednu grešku!

- Nemojte mazati osip nikakvim kremama ili mastima, jer će to dodatno začepiti pore - savetovao je dermatolog.

Osobe kod kojih se pojavi nemaju previše razloga za brigu, a miliarija se tretira najpre promenom garderobe. Birajte odeću koja je lagana, ne steže, napravljena je od materijala koji dišu i nežni su prema koži.

- Ako promenite način odevanja i malo češće boravite u klimatizovanim prostorijama, miliariija bi trebalo da se povuče bez ostavljanja tragova. Ali ako traje ili simptomi postaju sve gori, idite kod lekara - rekao je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading