DA LI SMETE DA SE KUPATE U MORU SA TAMPONOM? Ginekolog otkriva veliku zabludu žena, a jedno pre odmora MORATE URADITI

Autor: N.J.

Lifestyle

04.07.2023

16:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ginekolog doktor Vanja Milošević otkrio je da li je poželjno kupati se u moru sa tamponima.

DA LI SMETE DA SE KUPATE U MORU SA TAMPONOM? Ginekolog otkriva veliku zabludu žena, a jedno pre odmora MORATE URADITI

Foto: shutterstock

Leto je period kada žene češće posećuju ginekologe jer sitnice mogu napraviti problem i dovesti do infekcije. Tako da, mokri kupaći kostimi, velika vlažnost i visoke temperature nisu prijatelj žena. Takođe, ako se dešava ciklus, a zakazan je odmor gde ćete se kupati u moru ili bazenu, većina žena misli da se problem rešava kupovinom tampona. Da li je stvarno tako?

- U ovim letnjim mesecima imamo povećan broj žena koje se žale na bakterijske infekcije, ali i na gljivične. Preporuka je da se pre odlaska na odmor uradi redovan ginekološki pregled, nezavisno od godišnjeg doba. Bar jednom godišnje, ali idealno bi bilo dva puta, da se na šest meseci rade ginekološki pregledi koji podrazumevaju uzimanje vaginalnog sekreta i cervikalnog brisa - upozorava dr Milošević i otkriva da kupanje sa tamponom u moru treba izbegavati.

Foto: shutterstock

Pregled kod ginekologa

- Kupanje u moru je zbog količine joda uvek lekovito. Treba izbegavati kupanje sa tamponima, jer ti tamponi zadržavaju vlažnost na pogrešan način i vagina se ne ispire kako treba u moru. Jod je jedna od najlekovitijih stvari koju inače koristimo u medicini, bez njega nijedna operaciona sala ne može da funkcioniše. Vi ga imate u prirodnom obliku u moru i to ne koristite, jer se kupate sa menstruacijom. Bolje je da se ne kupate par dana, nego da se kupate sa tamponima - ističe ginekolog i dodaje:

- Ono što se posebno izdvaja, to je da je u vreme godišnjih odmora povećan broj intimnih odnosa. Ne mogu da kažem da je promiskuitet izražen, ali posledica nezaštićenih odnosa u letnje vreme jesu neželjene trudnoće. Kada su infekcije u pitanju, žene se leče na svoju ruku, uzimaju vaginalete ili prvo sredstvo pri ruci. Ima jedna zabuna na koju žene često ne obraćaju pažnju - kaže dr Milošević i dodaje:

- Pojačan sekret može da bude odbrana organizma, ali tada treba da se urade specifični testovi kako bi se proverilo da li ima bakterija i gljivica. Nikako ne treba uzimati terapiju na svoju ruku, jer ono što mi se često nameće kao zaključak, to je da žene čim osete sekret, počnu da koriste terapiju po principu "kako se moja drugarica leči, tako i ja". Ne, obavezno testovi, pa tek onda koristiti terapiju - kaže dr Vanja Milošević za MONDO.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading