SVE ŽENE STARIJE OD 40 GODINE TREBA OVO VOĆE DA JEDU: Istraživanja su dokazala da pomaže kod tegoba u MENOPAUZI!

Autor: M.O.

Lifestyle

03.07.2023

18:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Paradajz ima dosta kalijuma, vitamina B i E. te ima značajnu ulogu i ravnoteži estrogena i progesterona.

SVE ŽENE STARIJE OD 40 GODINE TREBA OVO VOĆE DA JEDU: Istraživanja su dokazala da pomaže kod tegoba u MENOPAUZI!

Foto: Shutterstock

Od perimenopauze koja počinje sa 40 ili 45 godina, pa do postmenopauze koja nastupa oko godinu dana nakon poslednje menstruacije, sok od paradajza može biti jedan od najboljih saveznika žene.

Studija koju je sa grupom autora objavio Masakazu Terauči sa Medicinskog fakulteta u Tokiju u martu 2015. godine pokazuje da sok od paradajza olakšava tegobe tokom menopauze.

Blagotvorno dejstvo sok je imao kako na ukupnu potrošnju energije kada se telo ne angažuje u fizičkim aktivnostima - Resting Energy Expenditure (REE), što je inače faktor povezan s brzinom metabolizma, tako i na psihičke tegobe kao što je anksioznost.

Svi se slažu da je paradajz odlična hrana za sve generacije, ali se ističe da posebno pozitivno utiče na žene starije od 40 godina.

Paradajz sadrži obilje vitamina, minerala i antioksidanata, pa se zato posebno preporučuje ženama starijim od 40 godina! Od testenina i pice do salata i sosova, paradajz je jedan od omiljenih sastojaka u mnogim kuhinjama.

Pored odličnog ukusa paradajza, koji dominira na letnjim trpezama, izuzetno je zdrav i sadrži brojne vitamine, minerale i hranljiva svojstva. Bogat je vitaminima A, B1, B3, B6, C i K, a sadrži i minerale kao što su bakar, kalijum, magnezijum, kao i vlakna i šećer. Mnogi stručnjaci se slažu da je paradajz odlična hrana za sve generacije, ali se ističe da posebno pozitivno utiče na žene starije od 40 godina.

Zašto je to tako? Evo 4 sjajna razloga zašto žene starije od 40 godina treba da jedu paradajz češće:

1. Pozitivno utiče na zdravlje srca - Paradajz može pomoći u održavanju kardiovaskularnog zdravlja. Bogat je likopenom, karotenoidom koji paradajzu daje prepoznatljivu crvenu boju. Neka istraživanja su pokazala da likopen može značajno smanjiti rizik i sprečiti kardiovaskularne bolesti i pomoći ukupnom zdravlju srca. Paradajz je takođe dobar izvor kalijuma, koji je takođe važan mineral za srce.

2. Dodajte paradajz u rutinu nege kože – likopen je takođe antioksidans i može pomoći u hranjenju vaše kože. Paradajz nikako nije zamena za kremu sa faktorom koji smanjuje rizik od UV zračenja, ali može pomoći da vaša koža bude dodatno zaštićena tokom sunčanja.

3. Paradajz za zdravlje vaših očiju – Paradajz je bogat brojnim fitokemikalijama, karotenoidima kao što je pomenuti likopen, i drugim kao što su beta karoten i lupina. Ova jedinjenja imaju pozitivan efekat na dobro zdravlje očiju, posebno kako telo stari.

4. Paradajz za smanjenje simptoma menopauze – Jedan od glavnih razloga zašto se paradajz preporučuje ženama starijim od 40 godina je taj što može pomoći u ublažavanju simptoma menopauze. Paradajz sadrži značajnu dozu vitamina B6, koji je od vitalnog značaja za ravnotežu estrogena i progesterona. Upravo u fazama kada su ovi hormoni u disbalansu, postaje nam teško da kontrolišemo simptome menopauze.

Psihološki simptomi koji preovladavaju pre, tokom i posle menopauze mogu biti povezani sa oksidativnim stresom. U pomenutoj studiji je naglašen značaj antioksidativnog dejstva likopena, moćnog sastojka paradajza kojeg ima više u soku od paradajza nego u ovoj svežej namirnici. Oslobađanje od stresa takođe sprečava valunge.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading