SRBI NISU NAJGORI, TURCI SU U VEĆEM PROBLEMU: Drugi smo na listi i godišnje pojedemo 135 kilograma ove namirnice koja diže ŠEĆER I PRITISAK

Autor: N.J.

Lifestyle

24.06.2023

11:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbi su drugi na svetu i jedu namirnicu koja dokazano diže šećer i goji!

SRBI NISU NAJGORI, TURCI SU U VEĆEM PROBLEMU: Drugi smo na listi i godišnje pojedemo 135 kilograma ove namirnice koja diže ŠEĆER I PRITISAK

Foto: Photo by Louis Hansel on Unsplash

Žena jede sendvič

Prosečna srpska kuća ne može da se zamisli bez dve namirnice - hleba i mleka. Iako već dugi niz godina nutricionisti ističu koliko je crni hleb, od celog zrna ili neki domaći, u zdravijoj verziji mnogo bolja opcija, čini se da većina ne sluša. U koju god pekaru da uđete videćete da se belo pecivo više jede, a pogotovo hleb. Uvek možete naći hleb integralni, ražani, heljdin skoro u svakom momentu, ali beli teško pogotovo u popodnevnim časovima.

Foto: Izvor: Printscreen/ YouTube/ Cookrate - Italia

Testo u obliku lopte

Stručnjaci tvrde da nam hleb u ishrani nije potreban, ali većina ne misli tako i obrok im nije obrok bez te namirnice. Znate li koliko se hleb jede u Srbiji?

Rezultati najnovijeg istraživanja će vas iznenaditi. Ispostavilo se da godišnje u proseku pojedemo 135 kilograma, što je daleko više od drugih. Jedino je Turska ispred nas sa neverovatnih 199, 6 kilograma.

Kako to utiče na zdravlje?

Kao i svaka namirnica koja ne važi za tako zdravu, važno je ograničiti unos iste. Zašto je to bitno? Skoro sva istraživanja pokazuju da previše ove namirmice diže šećer u krvi, a to potencijalno vodi u dijabetes tip 2.

Takođe, ko se bori da skine višak kilograma, ako se malo raspitao zna koliko ova namirnica goji. Ipak, tu postoji jedna zanimljiva činjenica prema dijetetičarima. Namirnica kao namirnica nije tako strašna, loše je ono šta stavljamo na krišku hleba, a to obično bude neka pavlaka, majonez...

 

 

Primećeno je i da hleb može da utiče na krvni pritisak, odnosno da ga podigne. Kako navodi CDC, hleb i peciva su dva glavna izvora natrijuma za koji se zna da diže krvni pritisak. Studija iz 2018. objavljena u časopisu "Nutrients" pokazala je  da čak skromna količina hleba može da poveća rizik od hipertenzije - samo jedan komad ove namirnice nedeljno povećava rizik od povišenog pritiska, piše "Mondo".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading