DOBRO POGLEDAJTE IMATE LI OVO NA JEZIKU: To je znak da vam se dešavaju neka od ovih stanja i sigurno vam se neće dopasti!

Autor: N.J.

Lifestyle

07.05.2023

18:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na jeziku postoje jasni znaci da nešto nije kako treba.

DOBRO POGLEDAJTE IMATE LI OVO NA JEZIKU: To je znak da vam se dešavaju neka od ovih stanja i sigurno vam se neće dopasti!

Foto: Shutterstock

Doktorka Šivon Dešua upozorava sve da provere zdravlje jezika, jednostavim i samostalnim pregledom, bar dok ne utvrde da li zaista postoji problem.

Ona je na svom kanalu na Jutjubu objasnila da veličina i boja jezika mogu otkriti mnogo o tome šta se događa u telu. Iako možda nikada niste obraćali pažnju na to, zdrav jezik bi trebao da bude ružičast kao i da ima male izbočine na površini.

Foto: Shutterstock

Beli zubi

Promene na jeziku uzroci

Ako je tamnije boje ili glatko, to može biti znak glositisa uzrokovanog nedostatkom vitamina. Glositis je zapaljenje jezika i obično ukazuje da postoji problem na drugom delu tela.

Svaka oteklina verovatno je posledica alergijske reakcije ili infekcije, dodala je. Ako se otečenost javlja lagano, postoji šansa da telo ne proizvodi dovoljno hormona koji regulišu proces pretvaranja hrane u energiju.

Ili bi to mogla biti akromegalija, kada telo proizvodi previše hormona rasta. Odnosno, ona se definiše kao retka i podmukla bolest nastala kao posledica preteranog izlučivanja pomenutog hormona.

- Može biti i amiloidoza, kada se amiloidni proteini talože u vašim organima, uključujući jezik, što bi moglo uzrokovati njegov rast.

Foto: pixabay.com

Utvrđivanje promena na jeziku

Bele naslage na jeziku značenje

Belo na jeziku problem je samo ako potraje - i može biti signal za oralnu infekciju, dodaje ona i objašnjava da ako redovno čistite jeznik isto će nestati. Ona ostavlja prostora da je moguća i oralna kandidijaza - gljivična infekcija. Ova bolest obično je bezopasna, ali neprijatna jer na desnima postoje bele naslage.

Sjogrenov sindrom

Oni koji nemaju zdravu količinu pljuvačke u ustima ili "nagomilanu pljuvačku" mogu se suočiti sa ovim sindromom.

- To je autoimuna bolest koja utiče na celo telo, uzrokuje suve oči i veoma suva usta. Neki ljudi sa Sjogrenom jedva izlučuju pljuvačku. Možete samo zamisliti koliko bi to bilo neprijatno. To uzrokuje velike probleme sa zdravljem njihovih zuba, plus, njihov jezik može postati toliko suv da je bolan i ispucao - objašnjava doktorka na svom kanalu, a prenosi "Sun".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading