ZNAK DA SE SMRT BLIŽI JE AKO IZGUBITE OVO ČULO: Pogledajte još osam signala da je kraj tu, otkrivaju stručnjaci

Autor: N.J.

Lifestyle

22.04.2023

17:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Doktor je otkrio koja čula ljudi gube neposredno pre smrti.

ZNAK DA SE SMRT BLIŽI JE AKO IZGUBITE OVO ČULO: Pogledajte još osam signala da je kraj tu, otkrivaju stručnjaci

Foto: Shutterstock

Džejms Halenbek, stručnjak za palijativno zbrinjavanje podelio je svoju listu, odnosno kojim redosledom pacijenti gube čula kada umiru.

- Prvo više nisu gladni, a onda ni žedni. Potom gube mogućnost da govore, a zatim da vide. Na kraju dolaze na red sluh i dodir - objašnjava on.

Osobe koje su preživele srčani udar ponekad ističu iskustvo "belog svetla" u svojoj glavi, sa živopisnim slikama.

- Od ovog trenutka pa nadalje, možemo samo zaključiti šta se zapravo događa. Moj utisak je da ovo nije koma, stanje u kom niste svesni, kako misle mnoge porodice i kritičari nego nešto poput stanja sna. Kao da dolazi oluja. Talasi se dižu. Ali nikad ne možete reći, dobro, kada su se počeli dizati talasi? Talasi postaju sve viši i viši, i na kraju odnesu osobu u more - priča doktor slikovito.

Foto: Izvor: Unsplash/ National Cancer Institute

Lekari bodre ženu

Gubitak čula kod pacijenata deo je procesa na samom kraju života koji se naziva "aktivno umiranje".  Veruje se da iskustvo "belog svetla" dolazi od naglog porasta neurohemikalija u mozgu. Kako neki delovi mozga odumiru, drugi - uključujući vizualni sistem - ubrzavaju se.

Medicinska sestra Julija objasnila je na TikTok - u koji su to znakovi da će neko preminuti:

- Spava više, manje jede, promena ličnosti, osećaj napuštanja, potrebna je pomoć oko normalnih zadataka, razgovara sa umrlim rođacima (misli da su oni), promene u disanju i u boji kože.

Istakla je da je prisustvovala stotinama smrti i da je kod svake primetila nekoliko navedenih znakova koji su prethodili, prenosi "Sun".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading