JEDAN OD NAJVEĆIH STRUČNJAKA ODGOVARA NA PITANJA O REPRODUKTIVNOM ZDRAVLJU: Šta je razlog za nizak libido i kako se boriti sa endometriozom?

Autor: N.J.

Lifestyle

16.04.2023

11:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Džef Foster pretežno se bavi hormonskim problemima i to kod oba pola, a sada odgovara na najčešće nedoumice.

JEDAN OD NAJVEĆIH STRUČNJAKA ODGOVARA NA PITANJA O REPRODUKTIVNOM ZDRAVLJU: Šta je razlog za nizak libido i kako se boriti sa endometriozom?

Foto: Instagram/ drjefffoster

Doktor savetuje na portalu “Sun” i trudi se da svima odgovori na pitanja. Inače, on radi i u klinici koju je pokrenuo i bavi se hormonskim problemima kod žena i muškaraca. Posebno se interesuje i za muško reproduktivno zdravlje.

Imam 43 godine i dvoje dece. Nedavno mi je dijagnostikovana duboko invazivna endometrioza. Ne boli me, ali sam pročitala da bi moglo da se proširi na druge organe poput bešike i creva. Da li će se to desiti?

Doktor odgovara: Endometrioza utiče na žene na različite načine. Endometrijum je sluznica materice. Endometrioza nastaje kada se tkivo endometrijuma nađe na mestima gde ne bi smelo biti, posebno u karlici. U zavisnosti od toga gde se nalazi mogu se i simptomi pomeriti u crevima i bešici. Uzrok nije poznat, ali postoje teorije da je to zbog genetskog rizika, faktora koji utiču na vaš imunološki sistem ili promena u hormonima.

Budući da je tako varijabilno, ne postoji "jedan tretman za sve", i ja se sigurno ne bih odlučio samo na histerektomiju.

Foto: Instagram/ drjefffoster

Doktor Džef snima se za Instagram

Iako bi histerektomija mogla biti opcija, prvo bih se odlučio za druge tretmane, uključujući čekanje, praćenje ili hormonske tretmane kao što su tablete, injekcije ili spirala. Potreban vam je razgovor sa svojim ginekologom.

Moja žena je lepa i volim je, ali uopšte ne razmišljam o intimnim odnosima. Tako je već godinama. Zbog toga se osećam kao da me ne privlači. Imam 40 godina i posao, ona takođe i brine o dvoje dece. Privlači me, ali me ne zanimaju odnosi. Šta nije u redu sa mnom?

Foto: Instagram/ drjefffoster

Doktor obavlja pregled

Doktor odgovara: Mnogo je razloga zašto muškarci gube nagon za intimnim odnosima, od načina života (previše napornog rada, premalo fizičke aktivnosti ili dovoljno sna), do problema u vezi (život u roditeljskoj ulozi) i medicinskih uzroka (anemija, dijabetes, bolest štitne žlezde ili nedostatak testosterona).

Studije pokazuju da će 25 odsto svih muškaraca imati nizak testosteron u nekom trenutku što oponaša neke od simptoma menopauze kao što su manje energije, umor, razdražljivost, magla u mozgu, debljanje, gubitak mišića i pad seksualnog nagona. Test krvi može proveriti postoji li nizak testosteron.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading