UZROCI STERILITETA KOD MUŠKARACA I ŽENA: Evo šta smanjuje broj speramotozoida, a ovo je ROK za postavljanje dijagnoze neplodnosti

Autor: N.J.

Lifestyle

02.04.2023

12:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neplodnost je stanje kada ne možete zatrudneti nakon godinu dana pokušaja začeća.

UZROCI STERILITETA KOD MUŠKARACA I ŽENA: Evo šta smanjuje broj speramotozoida, a ovo je ROK za postavljanje dijagnoze neplodnosti

Foto: Shutterstock

Kod žena uzrok neplodnosti može uključivati endometriozu, fibrome materice i bolesti štitne žlezde. Kod muškaraca to se odnosi na nizak broj spermatozoida ili nizak testosteron. Rizik od neplodnosti raste kako starite.

Lekari  smatraju par neplodnim ako pokušaju, ali ne uspeju da naprave dete unutar jedne godine. Kada je žena starija od 35 godina, vreme pokušaja začeća smanjuje se na šest meseci za dijagnozu neplodnosti. Kod žena starijih od 40 godina potrebna je hitna procena. Neplodnost ne uključuje pobačaj ili nemogućnost nositi bebu do porođaja.

Što uzrokuje neplodnost?

Uzroci neplodnosti su različiti:

1 od 3 neplodne žene imaju problem sa ženskim reproduktivnim sistemom.

1 od 3 neplodna muškarca ima problem s muškim reproduktivnim sistemom.

1 od 3 para ima problem koji pogađa oboje ili neodređen problem.

Koliko je česta neplodnost?

Procenjuje se da 1 od 10 žena starosti od 15 do 44 godine ima problema sa začećem.

Foto: Unsplash/ Kelly Sikkema

Muškarac i žena čekaju bebu

Uzroci muške neplodnosti

To može uključivati:

Abnormalna proizvodnja ili funkcija sperme zbog nespuštenih testisa, genetskih defekata, zdravstvenih problema kao što je dijabetes ili infekcija kao što su hlamidija, gonoreja ili HIV. Proširene vene u testisima (varikokela) takođe mogu uticati na kvalitet sperme.

Problemi sa “protokom” sperme zbog seksualnih problema, poput preuranjene ejakulacije; određene genetske bolesti, kao što je cistična fibroza; strukturni problemi, kao što je začepljenje testisa; ili oštećenje ili povreda reproduktivnih organa.

Preterano izlaganje određenim faktorima iz okoline, kao što su pesticidi i druge hemikalije te zračenje i pušenje cigareta, alkohol, marihuana, anabolički steroidi i uzimanje lekova za lečenje bakterijskih infekcija, visokog krvnog pritiska i depresije takođe mogu uticati na plodnost. Često izlaganje toploti, poput sauna, može povisiti telesnu temperaturu i uticati na proizvodnju sperme.

Foto: Profimedia

Žena na pregledu kod ginekologa

Uzroci ženske neplodnosti

Poremećaji ovulacije - tu spadaju hormonski poremećaji poput sindroma policističnih jajnika, hiperprolaktinemija, stanje u kojem imate previše prolaktina - hormona koji stimuliše proizvodnju majčinog mleka - takođe može ometati ovulaciju. Povišen rad štitne žlezde (hipertireoza) ili niske vrednosti hormona štitne (hipotireoza) mogu uticati na menstrualni ciklus ili uzrokovati neplodnost. Ostali temeljni uzroci mogu uključivati previše vežbanja, poremećaje ishrane ili tumore.

Takođe, značajno ja navesti i polipe, dobroćudne tumore, začepljene jajvode ili oštećene, ali i endometriozu, objašnjava “Klinika Majo”.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading