SVI JEDEMO JABUKE, A ONE MOGU IMATI OZBILJNE POSLEDICE PO ZDRAVLJE! Ne konzumirajte ovako

Autor: N.J.

Lifestyle

24.10.2022

07:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Seme jabuke može biti otrovno!

SVI JEDEMO JABUKE, A ONE MOGU IMATI OZBILJNE POSLEDICE PO ZDRAVLJE! Ne konzumirajte ovako

Foto: Pixabay

U jesen najčešće pravimo kolače, pite od jabuka, jedemo ih u svežem stanju, a šta se dešava ako slučajno pojedete i semenku? Važi za zdravu grickalicu, u nekom momentu to može postati veoma nezdravo.

Na TikTok profilu jedan medicinski lekar objavio je video koji objašnjava ovo što smo vam naveli.

Poznato je da koštice jabuke sadrže sastojak koji se zove amigdalin. Osim jabuka, sadrže i bademi, koštice beskve, trešnje i kajsije. Razlika je u tome, što je ovaj sastojak netaknut potpuno bezopasan, međutim ako je semenka zgnječena, ošećenja ili prožvakana i tako dospe u probavni trakt, amigaldin se raspada u hidrogen cijanid koji je veoma otrovan, piše "Mondo".

 

 

I sam doktor je rekao da jedno seme ne može da vam našteti, ali u ukoliko preterate sa unošenjem istog i to isključivo u enormnim količinama, može da dovede čak i do smrtnog ishoda. Manje količine cijanida mogu da uzrokuju glavobolje, mučnine, povraćanje, slabost i zbunjenost. A u najvećem riziku od trovanja cijanidom su deca, upravo zbog manje telesne težine koje imaju. Imajte u vidu da jedna jabuka sadrži najviše do 20 semenki, te je uvek bolje da ih pre jela ili pripreme nekog obroka otklonite!

Ali s obzirom na to da je sezona jabuka, i da biste mogli da spremite nešto ukusno za porodicu i vas, preporučujemo vam kolač od 3 jabuke.

Foto: Izvor: Printscreen/ YouTube/ Kirschnenko Kanal

Kolač od tri jabuke

Potrebno je:

3 jaja

75 grama šećera

Jedan vanilin šećer

Malo praška za pecivo

3 jabuke

150 grama brašna

Šećer u prahu za posipanje

Cimet, orasi po želji

1. Korak

Umutite jaja sa šećerom i vanilinim šećerom. U drugoj činiji, brašno pomešajte sa praškom za pecivo pa dodajte jaja. 

2. Korak

Sve sjedinite i mutite. U tu smesu dodajte 100 grama rastopljenog putera. Ne uključujte ponovo mikser, već prvo malo kašikom to sjedinite. Onda umutite tu smesu.

Foto: Izvor: Printscreen/ YouTube/ Kirschnenko Kanal

Oljuštene jabuke za kolač od "Tri jabuke"

 

3. Korak

Jabuke oljuštite i iseckajte na kockice. Pleh nauljite, dodate prvo jabuke, preko njih pospite nekoliko kašika šećera, ako želite da kolač bude slađi. Prespite smesu preko njih.

4. Korak

Kolač malo zagladite i pecite ga u zagrejanoj rerni 30 minuta na 180 stepeni. Kada se ohladi, okrenite ga naopačke, tako da vam jabuke budu na vrhu. Pospite ga šećerom u prahu, možete staviti i kuglu sladoleda - budite maštoviti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading