OPEKOTINE OD SUNCA UZROK RAKA KOŽE I UBRZANOG STARENJA: Kako da to sprečite?

Autor:

Lifestyle

05.05.2022

13:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sprečite posledice od sunca u samo nekoliko koraka!

OPEKOTINE OD SUNCA UZROK RAKA KOŽE I UBRZANOG STARENJA: Kako da to sprečite?

Foto: pexels.com

Opekotine od sunca su najneugodniji dokaz previše vremena provedenog nezaštićeni na suncu, ali ono što često ne vidimo odmah je ubrzano starenje kože i rizik od raka kože koji mogu da idu uz njih, prenosi CNN. 


- Nažalost, stope raka kože i dalje rastu, a mi činimo sve što možemo da to svedemo na minimum, a upotreba kreme za sunčanje je jedna komponenta toga - rekao je dr Darel Rigel, klinički profesor dermatologije na Medicinskom fakultetu u Njujorku. 

Kome je potrebna zaštita?

KRATAK ODGOVOR: Svima!

Ljudi sa svetlijom puti su pod većim rizikom oboljevanja od melanoma (rak kože). 

- Opekotine od sunca mogu se pojaviti na svim tipovima kože - u mnogim bojama - i mogu dovesti do preranog starenja za bilo koga - rekao je Fridman. 

Kreme za sunčanje na bazi minerala

Na sreću, neke kreme za sunčanje na bazi minerala izlaze u linijama koje su nijansirane kako bi pokušale da odgovaraju tonovima kože, ali Fridman je rekao da je važno kupovati okolo i pronaći onu koja odgovara vašem tenu, tako da ćete je redovno koristiti. Neke kreme za sunčanje na bazi minerala se takođe čiste.


- Najbolja krema za sunčanje je ona koju ćete koristiti iznova i iznova - rekao je on.


Nanositi kreme svaka dva sata


Postoje dve vrste krema za sunčanje, rekao je Rigel, one koje koristite svaki dan i one koje koristite kada planirate da provedete duže vreme napolju.


U svakodnevnom nošenju, preporučuje se pronalaženje proizvoda koji se udvostručuju kao hidratantna krema ili šminka sa SPF-om kako bi se osiguralo da zaštita od sunca bude lak deo vaše rutine.


Ako idete na dan na sunce važno je zapamtiti da ponovo nanosite kremu za sunčanje svaka dva sata - ili nakon igranja u vodi - da biste održali pravi nivo zaštite.
Dermatolozi kažu da kremu za sunčanje treba ponovo nanositi svaka dva sata nakon boravka na otvorenom ili u vodi. 

Najbolji zaštitni faktor

Minimum zaštite je faktor 35 prema preporuci stručnjaka. 

Ali postoji li maksimum? E, tu su se stručnjaci razišli u savetima.


Protivnici krema za sunčanje sa stvarno visokim SPF, jer one mogu navesti ljude da pomisle da mogu biti na suncu duži vremenski period bez ponovnog nanošenja.
I ne, ne možete duže da ostanete napolju ako imate SPF 100! Doktori često preporučuju svojim pacijentima da se odluče za veći broj kao sigurnosnu mrežu.

Borba protiv ubrzanog starenja 


Kada je u pitanju borba protiv preranog starenja i raka kože - ne samo opekotina od sunca - ključno je osigurati da vaša krema za sunčanje ima širok spektar UVA/UVB pokrivenosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading