STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA OVU VRSTU MELANOMA: Rak ispod nokta, lampa je opasnija od solarijuma!

Autor:

Lifestyle

26.04.2022

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zračenje iz lampi opasnije je od onog iz solarijuma, a štetni su i šmirglanje, stavljanje lepka.

STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA OVU VRSTU MELANOMA: Rak ispod nokta, lampa je opasnija od solarijuma!

Foto: Photo by Ke Vin on Unsplash

Manikir tretmani, izlivanje, nadogradnja, kao i trajni lak glavni su uzroci sve češće pojave melanoma ispod nokta, upozoravaju stručnjaci.

Ovo su pokazala najnovija istraživanja, koja nagoveštavaju da je poslednjih godina sve više slučajeva melanoma ispod nokta i oko njega. Želja za savršenim manikirom i lepim izgledom noktiju učinila je to da mnogim ženama upravo ovi tretmani postanu svakodnevica, ne razmišljajući o tome koliki rizik oni nose sa sobom.

Kako je objasnila Jovana Pelemiš, specijalista dermatovenerologije, najveća opasnost dolazi od zračenja UV lampom, koja se koristi pri manikir tretmanima, a dozu rizika dodatno povećava činjenica da manikir procedura podrazumeva šmirglanje nokta, stavljanje lepka, ali i drugih postupaka koji dodatno oštećuju nokatnu ploču.

Republika

Foto: Photo by Analia Baggiano on Unsplash

Poslednjih godina sve je više slučajeva melanoma ispod nokta i oko njega

NISU EDUKOVANI


- Procedura podrazumeva najpre šmirglanje nokta, stavljanje lepka, zatim gela, odnosno laka koji se potom suši pod UV lampom. Sva ta hemija neminovno oštećuje nokatnu ploču. Najopasniji deo je zračenje UV lampom. Zračenje iz tih lampi opasnije je od onog iz solarijuma jer je reč o UVA zračenju, dok je u solarijumu UVB. Upravo zato bi bilo dobro da koža na šakama bude zaštićena nekom fotoprotektivnom kremom - istakla je ona.

Kako je još dodala doktorka Pelemiš gostujući na Radio Beogradu, problem je i to što većina onih koji se bave tim poslom nije dovoljno edukovana.

- Većina manikirki nije edukovana kako se pravilno tretira nokatna ploča. Rizik je i nedovoljno čist materijal kojim se radi. On bi trebalo da bude sterilan i da za svakog klijenta bude upotrebljen samo jednom. Dodatni problem predstavlja i to što su mnoge žene sklone da poveruju u sugestije nestručnih ljudi, te je tako jedna od zabluda da su ove tehnike dobre za zaštitu i jačanje noktiju, a efekat je zapravo potpuno suprotan - navodi dr Pelemiš.

Doktorka naglašava i da pacijenti sve češće dolaze kod dermatologa s vrlo neprijatnom kliničkom slikom koja nastaje kao posledica dehidracije nokta, gljivične ili bakterijske infekcije.
 

MELANOM NOKTA

- razvija se ispod nokta i vrsta je maligne neoplazme - kožnog melanoma


- često se ne prepoznaje na vreme jer se meša s drugim bolestima

- istraživanja pokazuju da otprilike tri godine prođe od prvih simptoma melanoma nokta do dijagnoze

- najčešće pogađa palac

UZROCI

- efekti UV zračenja

- mehanički oštećenja nokta

- loš imunitet (npr. HIV infekcija)

- genetski faktor

SIMPTOMI

- promena boje, crne mrlje na noktu


- pukotine unutar nokta

- ispupčenje na noktu

- prisutnost širokih pruga na noktu

NANOŠENJE GELA


Kako je za Srpski telegraf istakao dermatolog i direktor Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti Aleksandar Adamović najveća opasnost je u nestručnosti onih koji rade manikir tretmane.

- Činjenica je da je sve više pacijenata koji se javljaju sa gljivičnim i bakterijskim infekcijama. Kada se radi konkretno o melanomu ispod nokta, mogu da kažem da je to retko oboljenje. Ovih dana sam video da se u medijima o tome govorilo i verovatno je to bazirano na nekim istraživanjima koje ja nisam imao priliku da vidim, tako da o tome i ne mogu da govorim. Ako govorimo konkretno o manikir tretmanima, oni imaju određene procedure - turpijanje, nanošenje gela, kao i sušenje pod UV lampama, što je, razume se, štetno. Ne bih sad da preterano plašim žene, međutim, smatram da je glavni problem u tome što nestručne osobe rade tretmane, i to je ono čime bi se trebalo malo više pozabaviti - smatra Adamović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading