Katarina Barudžija, farmaceut iz Hemofarma, upozorava: Ne lečite alergije na svoju ruku!

Autor:

Lifestyle

05.04.2022

07:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svako treće dete i svaka peta odrasla osoba u svetu, pati od nekog oblika alergije. Najviše su ugroženi mladi od 15 do 25 godina, upozorava Svetska zdravstvena organizacija.

Katarina Barudžija, farmaceut iz Hemofarma, upozorava: Ne lečite alergije na svoju ruku!

Foto: Promo

Dr Katarina Barudžija

Alergijska kijavica je  najčešća  epidemijska hronična bolest današnjice i od nje pati više od pola milijarde ljudi na planeti. Otkuda ovako alarmantni podaci?

Stručnjaci Medicinskog Instituta Univerziteta u Tokiju, tvrde da je zagađenje vazduha štetnim industrijskim materijama i gasovima  iz saobraćaja, osnovni razlog što deca u gradovima pet puta češće obolevaju od alergijske kijavice u odnosu na mališane sa sela..Zemljište zagađeno pesticidima, hrana opterećena  konzervansima, meso zasićeno hormonima i antibioticima,  sve to  narušava naš imuni sistem, a rezultat  je pojava autoimunih bolesti od kojih su razne vrste alergija najčešći problem.

Alergijska kijavica najčešća

Tipični simptomi alergijske kijavice uključuju svrab i crvenilo očiju, curenje iz nosa ili zapušen nos, kašljanje, kijanje…Ovi simptomi su izraženi duže od jednog sata dnevno, a ponavljaju se tokom dve nedelje ili duže, obično u odeđeno doba godine.

Alergijska kijavica se uglavnom vezuje za polen, ali iste simptome mogu izazvati i alergeni  poput plesni, prašine, dlaka i perja kućnih ljubimaca, kao i grinje i nadražujuća vlakna iz tkanina, tepiha i slično.

- Najvažnije je napraviti razliku između alergije i prehlade. Čak 90% pacijenata sa alergijskim oboljenjima je nelečeno ili nedovoljno i neadekvatno lečeno. Pacijenti ne sprovode preporuke, često leče sami sebe, terapiju ne uzimaju redovno. Zato se klinička slika alergijskog rinitisa sve češće menja ka težim i hroničnim formama. Alergijski rinitis je neophodno lečiti, jer predstavlja najznačajniji faktor rizika za nastanak astme - kaže magistar farmacije Katarina Barudžija, regionalni produkt menadžer za RX lekove u kompaniji Hemofarm.

Sprečiti astmu na vreme

Svetska istraživanja ukazuju da više od 40% obolelih od alergijske kijavice u daljem toku bolesti dobija astmu.

- Osobe koje imaju alergijski rinitis, treba da što pre počnu sa odgovarajućom terapijom, u cilju ublažavanja simptoma i tegoba koje utiču na kvalitet života i obavljanje svakodnevnih aktivnosti - kaže naša sagovornica.-  Izbegavajte izlete, vožnju biciklom i druge  aktivnosti u prirodi kada su visoke koncentracije polena. Savetuje se  ispiranje nosa slanim rastvorima, primena antihistaminskih lekova,kortikosteroidnih sprejeva kao i imunoterapije. Vaš lekar će propisati terapiju koja je najbolja za vas. -

Lekovi prvog izbora u lečenju alergijske kijavice su antihistaminici nove generacije , kako kod odraslih tako i kod  dece, zbog dokazane efikasnosti i bezbednosti. Oni su na našem tržištu dostupni u vidu tableta, sirupa, spreja za nos ili kapi za oči. Naša sagovornica ukazuje da su lekovi najefikasniji  kada se primenjuju preventivno, dakle pre nego što počnu simptomi  sezonske alergijske kijavice.

- Kod pacijenata  koji imaju perzistentan alergijski rinitis kontinuirano uzimanje leka daje značajno bolje rezultate, a važno je smanjiti koncentraciju grinja u kući uklanjanjem tapaciranog nameštaja, tepiha i zavesa… Alergijski rinitis treba lečiti, a ne čekati da bolest prođe sama od sebe, u protivnom dovodi do težih i neregulisanih oblika astme. Zato je neophodno prepoznati simptome, obratiti se lekaru, pridržavati se preporuka i redovno koristiti propisanu terapiju...-  upozorava mr pharm. Katarina Barudžija iz kompanije Hemofarm.

Najnovija istraživanja predvidjaju da će do 2025.godine preko 50 odsto Evropljana patiti od alergija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading