Štada rasla iznad tržišnog proseka u 2021. !

Autor:

Svet

22.03.2022

12:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Farmaceutska kompanija Štada,uprkos teškom COVID-19 okruženju,ostvarila rast prodaje od 8 odsto i povećala profit u 2021.

Štada rasla iznad tržišnog proseka u 2021. !

Foto: Promo foto

Štada grupa, u okviru koje posluje Hemofarm, u 2021. ponovo je nadmašila trendove na tržištu i prijavila rast prodaje od osam odsto na 3,25 milijardi EUR i povećanje profita od 37odsto u vidu dobiti pre kamate, poreza i amortizacije (EBITDA) na 776,5 miliona evra.

Sve tri strateške grupe proizvoda (farmaceutski specijaliteti, zdravstveni proizvodi široke potrošnje i generički lekovi) doprineli su rastu prodaje koji se posebno ubrzao u drugoj polovini godine usled oporavka potražnje na tržištu.

Uz sve širi portfolio koji uključuje terapije za lečenje Parkinsonove bolesti i biosimilare, Štada je finansijski gledano četvrti po veličini igrač u Evropi kako u segmentu zdravstvenih proizvoda široke potrošnje tako i generičkih lekova. Tokom prošle godine, ona je uspela da ojača ovu poziciju, nadmašivši i ukupno tržište i svojih pet najvećih konkurenata u segmentu lekova koji se izdaju bez recepta.

Na evropskim tržištima, Štada je ostvarila rast prodaje od 12 odsto, uključujući organski rast od sedam odsto bez akvizicija. Dve trećine ili 16 od 24 zemlje u regionu zabeležile su dvocifreno povećanje prodaje, uključujući rast od preko 20 odsto u Francuskoj i Španiji.

U Srbiji je Hemofarm doprineo rastu Štade kao jedno od njenih deset najuspešnijih tržišta po prodaji u 2021. Srbija jeglavni centar kako proizvodnje tako i lanca snabdevanja za Štada grupu budući da iz pogona u Vršcu, Dubovcui Šapcu isporučuje lekove zemljama širom sveta.

- Svaki četvrti proizvod prodat u Srbiji, kako na recept tako i bez recepta, isporučio je Hemofarm - ističe Ronald Zeliger, generalni direktor Hemofarma. - U segmentu lekova koji se izdaju na recept, i dalje nadmašujemo tržište zahvaljujući novim terapeutskim opcijama kao što su prva na tržištu generička verzija antitrombotika pod nazivom tikagrelor ili okrelizumab, biološki lek za lečenje multiple skleroze.

- Takođe, u segmentu zdravstvenih proizvoda široke potrošnje, Hemofarm nastavlja sa snažnim rastom, proširivši uspešne brendove poput probiotika dodavanjem proizvoda kao što su Buscopan, Bisolvon i Dulcolax koje sada prometujemo za Sanofi. Skorašnje proširenje asortimana sa proizvodom Intesta takođe je povećalo našu ponudu gastrointestinalnih preparata - ističe direktor Hemofarma.

Kad je reč o ukupnom poslovanju Štade, generalni direktor ove kompanije Peter Goldšmit navodi:

- Ponosan sam i zahvalan na tome što je naših 12.500 zaposlenih širom sveta neumorno radilo sa našim partnerima iz lanca snabdevanja kako bi obezbedili da lekovi dođu do pacijenata. Zahvaljujući rastu iznad tržišnog proseka, Štada je bila u mogućnosti da generiše gotovinu neophodnu za nastavak investiranja u naše ljude i portfolio. Naša svrha da brinemo o zdravlju ljudi kao partner od poverenja podrazumeva snabdevanje pacijenata lekovima koji su im neophodni u svako doba, pa čak iu vremenima kriza i konflikata.

- Uzimanje pod licencu skoro 100 dodatnih proizvodau razvoju tokom 2021. svedoči o Štadinoj poziciji pouzdanog partnera. Kombinacija našeg snažnog organskog poslovanja, čvrste finansijske osnove i veoma posvećene radne snage uverava me u Štadin dalji uspeh i snažan doprinos globalnom zdravstvu u 2022. Zbog naše široke geografske prisutnosti u Zapadnoj Evropi, na Bliskom istoku i u Aziji, uveren sam da ćemo savladati izazove koji nas očekuju u Ukrajini i Rusiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading